Skip to main content

Nyheter

Aneby Bostäder har inte riktigt fattat galoppen

Aneby bostäder
Aneby Bostäder är den enda allmännyttan i landet som inte förhandlar hyrorna med Hyresgästföreningen.

Aneby Bostäder är en av få allmännyttiga stiftelser i Sverige. Man bedriver sin verksamhet i Aneby kommun och det är kommunen som hanterar stiftelsen.

Vd:n Jens Larsson förstår uppenbarligen inte att även Aneby Bostäder är en part på hyresbostadsmarknaden där parterna förhandlar om hyror och andra villkor. Aneby Bostäder har valt att stå utanför förhandlingsordningen. Det är också så att såväl Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta, Fastighetsföretagen och bolagen har ett uppdrag från regering och riksdag om att själva sköta förhandlandet om villkoren på hyresbostadsmarknaden. Utan politiska ingrepp. Det innebär ansvar.

Larsson menar att det har ”fungerat jättebra” att stå utanför förhandlingsordningen, och att man har en ”bra dialog” med hyresgästerna. Och här blir det väldigt motsägelsefullt från Larssons sida, då han menar att en ”bra dialog” handlar om att ha kontakt med normalt 2-3 hyresgäster av 500, eller som mest 10-15.

Detta innebär ju bara att hyresgästerna inte får något inflytande över sina boendevillkor, och att Aneby Bostäder självt helt egenmäktigt ska sätta hyrorna över huvudet på hyresgästerna.

Aneby Bostäder försökte sätta årets hyreshöjning till 5,5 procent (vilket är väldigt högt), men var tvungna att backa till 4,5 procent då Hyresgästföreningen lade sig i.

Ändå ställer sig Jens Larsson frågande till vad Hyresgästföreningen ”kan hjälpa till med” vad gäller hyresförhandlingar.

Hallå – är det någon hemma?

Läs mer om detta på bostadspolitik.se: https://www.bostadspolitik.se/2023/04/19/allmannyttan-som-inte-forhandlar-med-hyresgastforeningen/.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .