Skip to main content

Nyheter

Åtta av länets 26 kommuner byggde inte en enda hyresrätt under 2017

Bild 073
Och naturligtvis finns Sollentuna kommun i den gruppen.

Hyresgästföreningen presenterade en ny rapport måndagen den 7 maj – ”Hinder för bostadsbyggande”. I rapporten finns bland annat statistik från SCB (Statistiska centralbyrån) över hur många hyresrätter och bostadsrätter landets kommuner byggde under 2017.

Av Stockholms läns 26 kommuner var det åtta kommuner som inte byggde en enda hyresrätt under förra året – Vallentuna, Salem, Nykvarn, Danderyd, Sollentuna, Lidingö, Vaxholm och Nynäshamn.

Över landet så färdigställdes cirka 52 000 nya bostäder under 2017. Cirka 3 400 av dem tillkom genom ombyggnad, resten är nyproduktion. Av dessa var knappt hälften hyresrätter.

De kommuner ovan som inte byggde några hyresrätter alls, byggde alla bostadsrätter under året.

Under 2017 byggdes i Sollentuna 283 bostadsrätter, men som sagt inte en enda hyresrätt. De enda kända och bekräftade planerna på att bygga hyresrätter, är den förtätning om cirka 200 lägenheter som Sollentunahem ska bygga i centrala Edsberg. I övrigt handlar det bara om bostadsrätter, och i några fall småhus.

73 av landets 290 kommuner byggde bara hyresrätter under 2017.

Länk till artikel om rapporten ”Hinder för bostadsbyggande”: https://www.hemhyra.se/nyheter/rapport-svart-att-bygga-lagenheter-som-folk-har-rad-med/.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .