Skip to main content

Nyheter

Bostadsupproret - för vem och av vilka?

Malmvägen Wiki
En stor mängd organisationer och individer ställer sig bakom det så kallade bostadsupproret. Det är dock lite oklart hur det hela hänger ihop.

Bostadsuppropets krav vad gäller bostadspolitiken, är mycket snarlika Hyresgästföreningens. Så varför driver man inte dessa frågor tillsammans med just Hyresgästföreningen?

En aktör inom Bostadsuppropet är en så kallad ”gul” hyresgästförening. Det talar ju för att upproret inte vill ha något att göra med Hyresgästföreningen på sitt sätt. Men om man nu är överens om nästan allt, så varför inte söka samarbete för att kunna bedriva en effektivare opinionsbildning? Minus den gula hyresgästföreningen då förstås.

I dagsläget finns inget svar på den frågan.

Det här är huvudspåren i Bostadsupprorets kampanj:

- Bygg hyresrätter med bra standard och låga hyror.

- Stärk hyresrättsinnehavarnas ställning och gå vidare med en proposition baserad på SOU 2017: 33

- Sluta renovera bort bostäder med låga hyror: inför en nollnivå vid varje renovering

- Riv upp Allbolagen, allmännyttiga bostäder ska inte drivas med avkastningskrav

- Stoppa privatiseringar av allmännyttan och återkommunalisera de delar som tagits över av ”oseriösa” hyresvärdar

- Behåll marken inom kommunens ägo vid markanvisningar.

Hyresgästföreningen har generellt inga problem med dessa krav, annat än möjligtvis på detaljnivå.

Någonstans i detta sammanhang, kan man lukta sig till sökande efter legimitet då en stor mängd av de som skrivit under en debattartikel i ämnet som publicerades i Aftonbladet den 14 juli (läs artikeln via denna länk: https://www.aftonbladet.se/debatt/a/p6kezR/bostadsfragan-maste-upp-pa-agendan--nu) representerar högskolor och universitet. Sådant har vi sett förr, men den verkliga kunskapen om bostadspolitik och dess verkningar finns hos Hyresgästföreningen, och ingen annanstans.

Förutom representanterna från den akademiska världen, så finns det mängder av olika organisationer med som på ett eller annat sätt är för hyresrätten och mot lyxrenoveringar och så vidare.

Thomas Axelsson
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .