Skip to main content

Nyheter

Det blir ingen utförsäljning av Ekerö bostäder

ekerobostader logotyp
Nu har den politiska vinden vänt ännu en gång i Ekerö kommun.

Under de senaste åren har det varit många politiska turer kring det allmännyttiga bolaget Ekerö bostäder. Först ville den politiska majoriteten sälja ut hela bolaget, men backade. En tid efter det ville man sälja ut igen, men då tvingades en folkomröstning om frågan fram vilken sa nej till utförsäljning. Då ville majoriteten sälja i alla fall, men vek sig efter en tid då såväl oppositionen som hyresgäster och Hyresgästföreningen levererade en massiv kritik mot detta.

Sedan var det lugnt i några år. Tills nästa utförsäljningsidé levererades från den politiska majoriteten – man skulle sälja ut 49 procent av bolaget till ett privat fastighetsbolag och behålla 51 procent i kommunens ägo. En mer än säregen och originell utförsäljningslösning.

Såväl Heimstaden som D. Carnegie & Co visade intresse för att köpa. Men nu backar den politiska majoriteten från sitt eget förslag. Igen.

-”Rätt förutsättningar saknas”, säger kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) till tidningen Hem & Hyra.

Modellen i det senaste utförsäljningsförslaget bygger på att kommunen och ett privat fastighetsbolag skulle bilda ett partnerskap för förvaltningen av Ekerö bostäder. Mot bakgrund av det gjorde kommunen en utredning om förutsättningarna och villkoren för detta. Resultatet av utredningen gjorde att kommunen backade från sitt förslag, och att Heimstaden och D. Carnegie & Co drog tillbaka sina intresseanmälningar.

Kommunen har också dragit slutsatsen att det inte finns något intresse på marknaden för denna typ av partnerskapslösningar.

Och nu undrar säkert Ekeröborna när nästa utförsäljningsförslag kommer, och hur det kommer att se ut.

Fakta
Kommunens politiska majoritet består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.
Ekerö bostäder har 821 hyresrätter som man äger och förvaltar. Bolaget är helägt av Ekerö kommun.

 

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .