Skip to main content

Nyheter

Digitala träffar för dig som medlem

Data ABF
Hyresgästföreningen region Stockholm arrangerar sex digitala träffar under maj månad. Välkommen!

Hur jobbar vi med att hålla nere din hyra?

Dag: Måndagen den 8 maj.

Tid: 18.30-19.30.

Är du nyfiken på hur hyresförhandlingarna fungerar? Här får du veta hur det kollektiva förhandlingssystemet fungerar. Vi berättar om vad bruksvärdessystemet är, vilka skyldigheter din hyresvärd har och rent praktiskt hur en förhandling går till. buvan

Hotellifiering och bulvanuthyrning

Dag: Tisdagen den 9 maj.

Tid: 18.30-19.30.

Hotellifiering är när en fastighetsägare hyr ut bostäder till en bulvan som i sin tur hyr ut dem som hotellägenheter till skyhöga hyror. Detta är problematisk inte bara för hyresgäster som hyr hotellägenheter utan på sikt ett hot mot alla hyresgäster, hyresrätten och förhandlade hyror. Nu kan en dom i Högsta domstolen sätta stopp för den här utvecklingen. Juristen Bengt Öhman förklarar bland annat under vilka förutsättningar du som hyr en hotellägenhet kan ha rätt till ett förstahandskontrakt och möjlighet att få tillbaka oskäliga hyror.

Vill du göra mer och få lite inspiration?

Dag: Onsdagen den 10 maj.

Tid: 18.30-20.00.

Det finns många olika sätt att engagera sig i Hyresgästföreningen. I bostadsområden ordnas bland annat odlingslotter, grannsamverkan mot brott och förbättring av lekplatser. Vilket som passar bäst för dig och dina grannar beror så klart på vad ni är intresserade av. Du får höra flera inspirerande röster om både digitala och fysiska aktiviteter och olika sätt som du kan engagera dig på.

Rättigheter och skyldigheter vid andrahandsuthyrning

Dag: Torsdagen den 1 maj.

Tid: 18.30-20.00.

Juristen Roland Sjödin kommer att tala om vilka regler du måste iaktta som uthyrare eller andrahandshyresgäst. Han kommer även berätta vilka rättigheter du som är andrahandshyresgäst har i förhållande till uthyraren och fastighetsägaren. Vi går också igenom hur du räknar ut en skälig andrahandshyra.

Staden, arkitekturen och hållbar upprustning

Dag: Fredagen den 12 maj.

Tid: 12.00-13.00.

Vi börjar med en tillbakablick på stadens bebyggelsehistoria under 1900- och 2000-talet. Vi tar upp tankar och idéer som format stadsplanering och arkitektur, men även hur folkrörelser och progressiva byggmästare påverkat stadens utformning. Avslutningsvis talar vi om hyresgästens möjligheter att påverka åtgärderna vid upprustning samt hur vi kan tillvarata byggnadshistoriska värden.

När krisen kommer

Dag: Lördagen den 13 maj.

Tid: 15.00-16.30.

Våra grannar kan bli avgörande för hur väl vi klarar oss i en kris, när många av oss har våra anhöriga på långt håll. Var har du ditt skyddsrum och ur välutrustat är det? Finns stöd vid översvämningar eller strömavbrott?Vi tittar på både vad du som boende kan göra för dig själv och dina grannar men även på vad hyresvärden har för skyldigheter.

Mer information: www.hyregastforeningen.se/stockholm

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .