Skip to main content

Nyheter

Gör varje bostadsområde och lokalförening till ett slagfält mot marknadshyra

Nej till marknadshyra
Aldrig tidigare har hotet mot det nuvarande hyressättningssystemet varit så allvarligt som idag.

Om förslaget om fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter införs, öppnar det dörren för att införa fri hyressättning – marknadshyror – i hela beståndet. Det är en logisk följd att fri hyressättning då också införs för lägenheter som blir lediga. På så vis införs marknadshyror bakvägen.

Om marknadshyror införs kommer hyrorna i Stockholms stad i genomsnitt öka med 50 procent, i Stockholms län med 46 procent, i Halmstad med 31 procent och i Helsingborg med 24 procent. I kronor innebär det i genomsnitt 1 800 kronor i månaden i Halmstad och 3 200 kronor i Stockholms stad.

Bruksvärdesmodellen som används idag har visat sig fungera alldeles utmärkt. Under både låg- och högkonjunktur. Den ger trygghet åt hyresgästerna och levererar stabila vinster åt fastighetsägarna. Till saken hör att varken fastighetsbolag eller byggbolag anser att bruksvärdesmodellen är ett hinder för bostadsbyggandet. Marknadshyror är inte lösningen på bostadsbristen.

Hyresgästföreningen säger nej till marknadshyror och kräver att politikerna tar ansvar för bostadspolitiken och bostadsbristen.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .