Skip to main content

Nyheter

Hyresgäster i Järva protesterar mot Hyresgästföreningen region Stockholm

Vattenkran
Hyresgästföreningen region Stockholm har förhandlat fram ett avtal om individuell vattenmätning med Victoriahem i Järva – något som inte fallit i god jord hos hyresgästerna.

Onsdagen den 28 februari demonstrerade ett antal hyresgäster från Järva mot Hyresgästföreningen och avtalet utanför Hyresgästföreningen region Stockholms kontor på Arenavägen vid Globen. Deras krav var att vattenavtalet med Victoriahem ska sägas upp.

De första räkningarna har nyligen nått hyresgästerna, och det kan handla om räkningar på upp till 1 800 kronor.

Systemet för individuell vattenmätning och debitering kallas IDM, och sedan 2022 är det ett EU-krav att ett sådant ska installeras i nya flerbostadshus. Om inte så får byggherren inget byggnadslov.

Enligt avtalet så ingår kvoterna 0,65 kubikmeter per kvadratmeter för varmvatten, och 0,9 kubikmeter per kvadratmeter för kallvatten per år.

Exempel: För en trea om 77 kvadratmeter ger det 4 170 liter varmvatten per månad, och 5 780 liter kallvatten.

Ett rimligt krav ur hyresgästernas perspektiv är ju att man ska kunna läsa av sin vattenförbrukning själv. Det framgår inte i detta fall om detta är möjligt.

Läs mer om detta på Hem&Hyra:  https://www.hemhyra.se/nyheter/jarvabor-rasar-mot-hyresgastforeningens-vattenavtal-med-victoriahem-vatten-ska-vara-gratis/.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .