Skip to main content

Nyheter

Lag om individuell debitering för vatten och värme

Bild 089
I slutet av april beslutade riksdagen om en ny lag som innebär att boende i cirka två och en halv miljon lägenheter i landet ska betala separat för förbrukning av värme och vatten. Den nya lagstiftningen grundar sig på ett EU-direktiv. Myndigheten Boverket har fått i uppdrag att utreda kostnadseffektivitet och hur regelverket ska fungera. Utredningen ska vara klar den 1 oktober i år.

Varken fastighetsägarna eller Hyresgästföreningen är positiva till den nya lagstiftningen.

För hyresgästerna finns nu risken att kraven på hyreshöjningar ökar eftersom det kostar en del att installera den teknik som krävs för att individuellt mäta värme- och vattenförbrukning.

-”Att individuellt mäta förbrukningen av varmvatten är tämligen enkelt, effektivt och innebär dessutom kostnadsfördelar för både hyresgäster och fastighetsägare. Däremot värme är svårt och innebär stor risk för orättvisor. Varför ska en hyresgäst som bor i ett dåligt isolerat hus betala mer för värmen? Eller någon som bor i en hörnlägenhet med garage under, jämfört med någon som bor i mitten av ett hus med få ytterväggar och varma lokaler både under och ovanför? När det gäller värme är systemet med att kollektivt betala för hela uppvärmningskostnaden bättre”, säger Hyresgästföreningen Sollentunas ordförande Jan Peter Mattsson.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .