Skip to main content

Nyheter

Långt ifrån problemfritt vid renoveringar

Gavel
I samma takt som renoveringar planeras och genomförs, uppstår tvister mellan hyresgästerna och bostadsbolagen.

I stort sett vart och vartannat renoveringsprojekt hamnar hos Hyresnämnden för avgörande, då hyresgäster inte vill godkänna hyresvärdens renoveringsplaner. Ofta handlar det om rena lyxrenoveringar som har till syfte att få upp hyrorna. Hyresnämnden behandlar hundratals sådana ärenden varje år.

För hyresgästerna är resultaten i Hyresnämnden nedslående, då hyresvärdarna nästan alltid får igenom sina krav. Ibland med någon justering.

Undersökningar visar att det är mycket vanligt att hyresgäster flyttar inför eller under en renovering. Den stora orsaken är naturligtvis att hyrorna höjs kraftigt. Höjningar om 50 till 60 procent är inte ovanliga. Långt ifrån alla har råd med det och måste flytta. En del vill också slippa att bo kvar under en jobbig, stökig och bullrig renovering.

Inför Sollentunahems renovering i Klasro så flyttade över 20 hyresgäster (av 199). En del av dessa lägenheter hyr nu Sollentunahem ut på korttidskontrakt. I bostadskrisens Sverige gäller det i en sådan här situation att ha någonstans att flytta. Alla har inte det och blir kvar i en lägenhet som man inte har råd med.

Det finns dock en och annan gräns för hur långt en fastighetsägare kan gå i sin renoveringsiver. I en dom fastslog Svea hovrätt att ekparkett i kök var onödigt dyrt och inte kunde anses som normal modern standard. Detta beaktas av Hyresnämnden när den gör sin bedömning, men nyligen överklagade en fastighetsägare ett sådant beslut till just Svea hovrätt och fick rätt vad gäller just parkett i kök. I det fallet hade redan några hyresgäster parkett i sina kök. Hyresgästernas möjligheter att påverka är alltså minimala.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .