Skip to main content

Nyheter

LO: Sverige blir omkört av Europeiska investeringsbanken

LO logo
Pinsamt för svensk bostadspolitik, skriver LO-ekonomen och bostadspolitiska experten Peter Gerlach på altinget.se.

Under 2021 påbörjades 71 000 nya bostäder. Prognosen för 2024 pekar på 20 000 (om ens det). Bostadsförsörjningsskulden växer med rasande fart.

Ett bland många problem kring detta är finansieringen av bostadsproduktionen.

I påskveckan stod det klart att Skebo (Skellefteås allmännyttiga bostadsbolag) beviljats ett lån om 800 miljoner kronor till byggandet av 750 nya bostäder av Europeiska investeringsbanken. Bra, men inte nog menar Gerlach.

Bostadsbehovet är Skellefteå är skriande på grund av Northvolts med fleras etablering där.

LO har under lång tid lyft fram att det måste införas ett statligt kreditprogram för produktion av nya bostäder, samt att det statliga investeringsstödet för byggande av nya hyresrätter återinförs. Genom detta, och andra bostadspolitiska åtgärder, så äger Sverige frågan och villkoren blir desamma över hela landet.

- Sveriges bostadsförsörjning, och i förlängningen svensk nyindustrialisering, kan inte vara utlämnad till besluten på EIB:s huvudkontor i Luxemburg eller innovativa kommunala tjänstemän. För att värna svenska jobb och svensk tillväxt behövs ett eget statligt kreditprogram för ökat bostadsbyggande, skriver Peter Gerlach.

Läs Peter Gerlachs debattartikel på alltinget.se: https://www.altinget.se/artikel/lo-pinsamt-for-sverige-att-utlandska-finansiarer-faar-losa-bostadsbristen.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .