Skip to main content

Nyheter

Östra Göinge kommun river hyreshus

grävmaskin rivning wiki
En femtedel av invånarna i bostadsområdet Hanaskog tvingas flytta.

Det handlar om miljonprogrammet Ringen, men inte om att man har ett bostadsöverskott i kommunen. Här råder också bostadsbrist. Den politiska majoritetens idé är att princip byta ut befolkningen, och skapa ett attraktivt nytt bostadsområde i form av townhouses och bostadsrätter – modell de välmående bostadsområdena i Vellinge och Lomma. Målgruppen är då resursstarka personer och familjer.

År 2026 ska de fem hyreshusen vara rivna och ett nytt område byggas.

Kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) framför också argumentet att dessa hus är i väldigt dåligt skick och att det skulle bli för dyrt att renovera dem. Det betyder att man skulle ha tagit tag i den frågan för länge sedan, men valde att inte göra det.

Det finns exempel på när det faktiskt är billigare att riva och bygga nytt istället för att renovera och rusta upp, men det är långt ifrån någon naturlag att det alltid är så.

Bostadsforskaren Martin Grander menar att Sverige kan stå inför en ny rivningsvåg, och att detta är ett sätt att välja befolkning.

Se artikel på aftonbladet.se om detta: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/mrJbdg/bostadsforskaren-om-rivningarna-satt-att-valja-befolkning.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .