Skip to main content

Nyheter

Ovanlig förhandlingsomgång om hyrorna med Sollentunahem

Bild 001
Ingen avtalsrörelse verkar vara lik den andra.

Hösten 2023 begärde Sollentunahem förhandlingar med Hyresgästföreningen Sollentuna och krävde 12,6 procent i hyreshöjning för 2024.

Det kunde naturligtvis inte Hyresgästföreningen acceptera och efter ett fåtal förhandlingssittningar strandade Sollentunahem förhandlingarna och vände sig till Hyresmarknadskommittén. Något sådant har inte hänt i modern tid. Varför Sollentunahem valde den vägen är inte känt.

En lång rad allmännyttiga och privata bostadsbolag över landet valde ungefär samtidigt samma väg. Man slutade att förhandla och vände sig till Hyresmarknadskommittén eller motsvarande.

Sant i sammanhanget är också att Sollentunahem sänkte sitt krav till 9 procent då förhandlingarna fortfarande pågick.

Nu är frågan nyligen avgjord (se artikel härintill). Under resan från att Sollentunahem strandade förhandlingarna till avgörandet genom Hyresmarknadskommittén, höll Hyresgästföreningen hela tiden dörren öppen för fortsatta förhandlingar, men Sollentunahem vägrade att återvända till förhandlingsbordet.

Det hör till saken att Sollentunahem är organiserad i både Sveriges Allmännytta (organisation för de kommunala bostadsbolagen), och Fastighetsägarna (organisation för privata bostadsbolag).

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .