Skip to main content

Nyheter

Ras för bostadsbyggandet i hela Stockholmsområdet

Byggarbetsplats Wiki
Sollentuna är inget undantag.

Man kan börja med det jättelika allmännyttiga bostadsbolaget Svenska Bostäder i Stockholms stad, som inte planerar en enda byggstart i år. Och det blir värre.

140 lägenheter i Dalen kommer inte att byggas, inte heller de planerade 78 i Rinkeby. Tre planerade kvarter i Barkarbystaden som skulle börjat byggas i år, skjuts på framtiden. Och så vidare…

Orsak: höjda räntor, inflationen – de dåliga tiderna.

Vad gäller Sollentuna så skjuter Riksbyggen fram byggandet av 80 bostadsrätter i Väsjön. Men det finns mer som inte blir i Sollentuna. I september 2020 skulle ett femtiotal hyresrätter börjat byggas i korsningen Ribbings väg-Skyttevägen i Edsberg. Det bygget har fortfarande inte startat – hade allt skett enligt plan hade dessa lägenheter varit klara nu. Vidare finns gamla planer på att bygga hyresrätter ibland annat Edsberg, Häggvik och Rotsunda gård som inte satts i verket.

De sistnämnda planerna är det inte de ”dåliga tiderna” som är orsak till, men den nya ekonomiska situationen på marknaden och i samhället, gör att det är ännu svårare att faktiskt genomföra dem.

Sammantaget räknar Länsstyrelsen med att endast cirka 4 000 byggstarter kommer att ske under året, mot planerade 20 800.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .