Skip to main content

Var är visionerna om ett hållbart samhälle (signerat Johan Flyckt)

Johan
Jag är en av alla som gnäller oavbrutet på sociala medier om vad som är fel i samhället. Samtidigt arbetar makthavarna oavbrutet med kommunikationsplaner för att beskriva hur bra det går. Kvar står vi med en avgrund mellan oss, och i det vacuum som uppstår låter vi nättrollen ta över verklighetsbeskrivningen medan gammelmedia känner sig manade att haka på.


Jag vill påstå att det inte behöver vara så här. Det handlar bara om att våga ha visioner om hur vi vill forma vårt samhälle. Utifrån hållbarhetsperspektivet är det också vår skyldighet att skapa en värld som våra barn kan leva i.

Så här skulle ett hållbart Sollentuna kunna se ut
Sollentuna är en rik kommun. Sollentuna har alla förutsättningar att skapa en värld som är hållbar för oss alla. Först måste vi ta det till oss och våga säga det. Sen måste vi acceptera att det inte är fel att använda våra gemensamma egendomar för att uppnå ett hållbart Sollentuna. Det är inte kommunism, det är att skapa förutsättningar för individens frihet på en rättvis grund.

Som medborgare har vi i Sollentuna tre kommunala bolag som skulle kunna användas mycket klokare än idag för att skapa ett hållbart Sollentuna. Det är Seom (Sollentuna Energi), Sollentunahem och Solom. Seom är elbolaget som skulle kunna vara benet för vår ekologiska hållbarhet. Bostadsbolaget Sollentunahem och vårdbolaget Solom skulle kunna ta huvudansvaret för den socioekonomiska hållbarheten. Det är inte svårt utan handlar om små konkreta åtgärder. Men det bygger på att vi vill utveckla våra kommunala bolag till verktyg för framtidens Sollentuna. Här är bara några exempel som passerat i mina tankar;

·        Tänk dig ett Sollentuna där Seom och Sollentunahem tillsammans bygger solceller på Sollentunahems bostadshus i stället för att sälja husen till oseriösa riskkapitalister.

·        Tänk dig att Sollentuna Energi och Sollentunahem tillsammans bygger vindkraftparker på platser som ändå störs av trafikbuller idag

·        Tänk dig att Seom och Sollentunahem tar ett gemensamt ansvar för att vi vid nyproduktion bygger passivhus för att minska Sollentunas klimatavtryck samtidigt som vi skapar fler bostäder. Varför inte bygga några som ekologiska kollektiv med inbyggd stadsodling för att bryta människors isolering.

·        Tänk dig att Solom och Sollentunahem tillsammans med det lokala föreningslivet skapar förutsättningar för att bryta äldres ensamhet så att de får en högre livskvalitet och vill/kan bo kvar hemma längre.

·        Tänk dig att Solom, Sollentunahem och Seom tillsammans med föreningslivet utvecklade vårt arbete med källsortering av våra sopor ytterligare. Ett projekt som samtidigt skulle få fler människor att bryta sin isolering och träffa varandra.

·        Tänk dig att Solom, Seom och Sollentunahem tillsammans med föreningslivet hjälpte sollentunabor att lättare komma åt närproducerad ekologisk mat genom Reko-Ringar (mobila handelsplatser för lokala matproducenter).
 

·        Tänk dig att Solom och Sollentunahem tillsammans med föreningslivet utvecklar nyttjandet av vår natur i kommunen så att fler vill stanna hemma på en klimatsmart ”Hemester”.

Poängen är inte att detta är de enda, eller ens de bästa, sakerna vi kan börja med för att använda våra gemensamma bolag till att skapa ett hållbart Sollentuna. Poängen är att vi börjar använda dem och att vi förstår att målet bara är en lite bättre värld och inte ett endimensionellt kommunistiskt Sollentuna som vissa tror så fort någon vill göra något tillsammans.

Så var är visionerna om ett hållbart Sollentuna 2030?
Anledningen till att jag skrivit den här krönikan är att jag inte ser någon vision för vilket Sollentuna vi vill skapa. Efter 40 år av i praktiken Moderat enpartistat så har Sollentuna tappat initiativet över sin egen verklighet. Detta är något jag tycker oavsett politiskt parti. Jag tror t ex att Socialdemokraterna på riksplanet än idag lider av det maktmonopol man hade fram till 2006.

I Sollentuna diskuterar vi inte vilket samhälle vi vill ha och hur det ska bli så hållbart att det finns någonting att lämna efter oss till de kommande generationerna. Det blir rumphuggen ickepolitik av allting där den politiska majoriteten vill sälja ut vår gemensamma egendom medan oppositionen är emot. Den politiska majoriteten vill inte skapa förutsättningar för en biograf i Sollentuna medan oppositionen tycker tvärtom osv. Men det grundar sig aldrig i vad vi vill med kommunen.

Det är ingen hemlighet att jag hoppas mycket på ”Fridays for future” generationen. Jag tror att de kommer att rädda även oss i Sollentuna. För de partier som inte förmår att visualisera vad de vill utifrån hållbarhetens tre ben (social, ekologisk, ekonomisk) kommer att ratas av förstagångsväljarna.

Själv vill jag se en vision där vi behåller våra tre kommunala bolag och stärker dem för att skapa ett hållbart och tryggt Sollentuna. Ett Sollentuna där föreningsliv och lokalt näringsliv ges infrastruktur att blomstra. Ett Sollentuna där vi hellre handlar av våra lokala företagare än av nationella och internationella jättar. Ett Sollentuna där individer, föreningar och företagare investerar i varandra för ett hållbart lokalsamhälle.

Johan Flyckt

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .