Skip to main content

Vågar vi se den ohållbara ojämlikheten och rätta till de värsta felstegen? (signerat Johan Flyckt)

Johan
Jag måste erkänna att jag är en av alla dem som präglats av både den nyliberala våg som under trettio år drivit in över Sverige och västvärlden. Detta för att sedan ersättas och kompletteras av en neokonservativ och nyfascistisk våg som nu får länder som Polen, USA och Ungern att bedriva en alltmer skrämmande politik.

Efter katastrofen i Syrien som 2015 ledde till omfattande flyktingströmmar har i Sverige också Sverigedemokraterna kunnat nå stora framgångar i sina oppositionssiffror. Vilket i sin tur leder till att de idag helt öppet vågar lägga lagförslag som helt strider mot demokratins grundprinciper. Senast på agendan är tystandet av journalister genom olika lagförslag. Vi har idag också ett neokonservativt block med SD, KD och Moderaterna där framförallt det senaste partiet nu sänder signaler att de vill bedriva migrationspolitik iklädda jaktkläder ifall det kommer fler flyktingar. Samtidigt vill inte den sittande regeringen ens ställa upp i någon TV-Studio för att de tror att de ska förlora väljare om de står upp för den internationella asylrätten som är FN-Sanktionerad.

Det ni läst ovan är min bild och ni behöver inte dela den. Den bygger på mitt ställningstagande som en demokratisk socialist och den bygger på min tro på alla människors lika värde. Dessutom bygger den på min absoluta tro att den katastrofala situation vi satt oss i med klimatet betyder att vi behöver mer samarbete och solidaritet för att lösa problemet, inte mindre. Min förhoppning är att du inte redan nu har slutat läsa för att du inte delar min omvärldsanalys. För nu är det alltfler ickepolitiska aktörer som vågar se det faktum att den ohållbara ojämlikheten har ett högt pris. Ni som sätter morgonkaffet i halsen för att ni är medlemmar i hyresgästföreningen och inte delar min uppfattning kan också vara lugna. Hyresgästföreningen är partipolitiskt oberoende och min krönika är just min krönika.

Många signaler på att ojämlikheten ökar
Efter min provocerande inledning vill jag vara tydlig med att jag tycker att vi varit på väg åt fel håll sedan början av 1990 talet. Med andra ord har Socialdemokratiska rödgröna regeringar inte gjort tillräckligt för att vända utvecklingen. Tvärtom har man bidragit till den. Eller så har man aktivt valt att inte återställa beslut från tidigare regeringar. Jag kan bara stämma in i vad countryartisten Steve Earle sa för många år sedan när demokraterna vann presidentvalet i USA. ”-At least four years of nothing getting worse”. Men inte mer än så.

Den första gången jag på allvar märkte att det hade hänt något jag inte kände igen från min egen barndom var när jag var lärare på ett friskolegymnasium vid Milleniumskiftet. Det var flera saker som var påtagliga men störst intryck gjorde en kille från Alby som kommit in på skolan och jag skulle bli hans mentor. Vid vårt första startmöte sa han två saker; ”-Har ni italienskakurser för jag ska bli fotbollsproffs och du får inte berätta för de andra eleverna att jag är från Botkyrka”. Det första var naturligtvis väldigt charmigt och eftersom vi var en väldigt liten friskola så fick jag fixa italienskakurserna externt. Det andra däremot var en tagg i mitt hjärta som finns kvar än idag. Hur kunde denna kille med sitt enorma självförtroende förvandlas till en liten rädd gosse när det kom till att offentliggöra hans postnummer. Hade jag inte under min tid då jag läste statsvetenskap på Södertörns Högskola fått kontakt med kurskamrater som ljög om sitt postnummer för att få sommarjobb så hade jag inte fattat någonting.

Sanningen kan jag säga idag är att vi under trettio år låtit klasskillnaderna växa ohämmat. På 1980 talet var en VD-Lön på elitnivå på en nivå som motsvarade ca 9 arbetarlöner. Samma VD-Lön idag är ca 61 arbetarlöner. Med segregerande bostadsområden och segregerande skolsystem har detta också gjort att vi har fått en farlig koppling mellan klass och etnicitet i den allmänna samhällsbilden.

Vad säger FN och vad säger vetenskapen?
Risken är påtaglig att ni som läst så här långt tillhör de redan frälsta. Men jag har ändå valt den här dispositionen. Detta för att jag här nu vill försöka få er som verkligen vill se skillnaden på vad som är ideologi och vad som är någonting annat att se vad FN och vetenskapen säger. Idag håller nämligen något påtagligt på att hända som inte kan avfärdas som ett ideologiskt påhitt.

Nyligen har FN levererat en rapport som går under namnet Human Development Report. Här visar man på en motsägelsefull bild där alltfler människor kommit ur extrem fattigdom men alltfler drabbas samtidigt av en ny generation av farliga ojämlikheter. Så här säger man bland annat; ”- En ny generation av ojämlikheter har uppenbarat sig, kring utbildning och kring teknik och klimatförändringar – seismiska förändringar som enligt rapporten skulle kunna utlösa ”nya stora motsättningar” i samhället av ett slag som inte skådats sedan den industriella revolutionen om de får härja fritt.” Man konstaterar samtidigt att det inte längre är möjligt att fortsätta i gamla fotspår om vi ska bryta den farliga väg som världen gått in på. Man tar bland annat de folkliga protesterna i Latinamerika som ett exempel på en farlig utveckling. FN gör också kopplingen mellan offentliga utgifter och en rättvis beskattning inom länderna. Man menar att man inte kan lyfta ut det från orättvisan i att de rikaste undviker skatt genom multinationella riskkapitalbolag, Hedgefonder och annat. Man säger ordagrant att ”-Inrikespolitik formas i allt större utsträckning av globala diskussioner som rör företagsskatt, vilket belyser vikten av nya principer för internationell beskattning, för att säkerställa rättvisa spelregler och undvika nedåtgående spiraler inom skattesatser för företag.” Personligen tycker jag det extremt synd att vi inte införde Tobinskatten för femton år sedan för då hade vi sluppit mycket av det här.

https://unric.org/sv/fn-rapport-att-hantera-ojamlikhet-ar-svaret-pa-de-globala-protester-vi-ser/

Vänder vi oss till Gävle Högskola och Folkhälsoprofessorn Gloria Macassa får vi en lite tydligare bild av vad det är som faktiskt har hänt. Gloria Macassa menar att det som hänt är att; ”-Den globaliserade ekonomin har gjort länder lite mer jämlika men samtidigt har ojämlikheten inom länderna ökat ännu mer.” Hon menar vidare att fokuset som helt legat på affärsekonomiska vinster har gett upphov till en ekonomi som orsakar ojämlikhet av många olika slag och som i sin förlängning är helt ohållbar. Hon visar också att ojämlikheten ökat att OECD länderna och att de rikaste har blivit rikare samtidigt som låg- och medelklass fått det allt sämre. https://www.hig.se/Ext/Sv/Forskning/Forskningsnytt/2017-10-19-Folkhalsoprofessorn-Den-globala-ekonomin-skapar-social-oro.html

Så har vi då råd med den växande ojämlikheten?
Min förhoppning är att jag vid det här laget lyckats visa att det är långt fler än olika socialister som ser med oro på de växande klyftorna i samhället. Det finns idag en vedertagen bild av hotet från samhällen som dras isär av multinationella globala aktörer. Vi har idag företag som har större ekonomier än nationalstater men de styrs helt utan demokratisk insyn. Det är klart att det får konsekvenser. Vi vet också att ojämlikheten inom OECD ökar nästan snabbast i Sverige. På websidan Kvartal.se skriver till exempel Anna Almqvist den 20 februari att; ”En etnifierad underklass är det svenska samhällets största ojämlikhetsproblem”. Hon visar också på ett svenskt fenomen där inkomstskillnaden mellan medelklassen och underklassen ökat dramatiskt under de senaste tjugo åren. Min egen uppfattning är att det också är därför som det är naturligt att över- och medelklass tycks enas mot underklassen i en felaktig invandringsanalys. Det är också därför som nya ungdomsgäng i en etnifierad och eknomiskt segregerad förort känner allt mindre samröre med nationalstaten Sverige.

Mitt enkla svar är att vi inte har råd med den ökande ojämlikheten. Det spelar inte ens någon roll om vi alla får det bättre. För om det inte längre finns någon som helst känsla av samhörighet så faller samhällen samman. Sen om det ska vara 9 arbetarlöner på en VD lön eller om det ska vara 61 arbetarlöner på en VD lön är något för väljarna att göra upp om. Då måste vi dock ha politiska partier i vår riksdag som på riktigt står för olika alternativ.

Allt vi gjort fel kan vi också rätta till
Fördelen med att vara människa är att vi till skillnad från djuren tycks ha en möjlighet att analysera våra fel och rätta till dem. Det är väl förresten en förbannad tur, för vi ställer till med en hel del. Jag tänker osökt på en recension i engelska The Guardian av Brand Russels bok ”Revolution, instruktioner för en ny världsordning” (2014). Recensionen skrevs av Jeanette Winterson. Summan av det hon skrev i den recensionen var att Brand Russel med fakta och humor i boken lyckas få oss att förstå att det är vi som skapat den ojämlika världen och att det också är därför är vi som kan ändra på den.

I Sverige finns det enligt min mening två sektorer vi skulle kunna rätta till för att återskapa ett samhälle som håller ihop;

Friskolevärlden är en värld där det fria skolvalet gjort att rik och fattig aldrig möts samtidigt som vi har skolor med bara etniska svenskar och skolor med endast barn med utländsk härkomst. Jag växte själv upp i en ekonomiskt svag miljö och hittade på att jag var skadad när mina föräldrar inte hade råd att låta mig följa med på fotbollsturneringar. Men det var två saker som gjorde skillnad jämfört med de unga jag möter idag. Det ena var att jag var etnisk svensk så jag dömdes inte ut som fattig och annorlunda bara på min hårfärg. Det andra var att det vore korkat att försöka slå mina vänner från villaområdet på andra sidan Danderydsvägen eftersom de var mina kompisar och eftersom jag fick bada i deras swimming pool på sommaren. Jag känner bara värme inför dem och deras föräldrar än idag.

Den ojämlika bostadsmarknaden sliter isär Sverige och många av våra nyanlända flyktingar drivs redan från början in i slavkontrakt inom olaglig andrahandsutyrning eller så hamnar de hos oseriösa riskkapitalister på bostadsmarknaden. Tyska multinationella riskkapitalisterna Vonovia som är Sveriges största fastighetsägare har satt i system att utnyttja människor. De köper slitna hus i förorten och hittar kryphål i lagen för att med dåliga renoveringar chockhöja hyran. Detta samtidigt som hyresrätten är förfördelad i hela det svenska ekonomiska systemet. Vi som bor i hyresrätt subventionerar boendet för de som äger sitt boende trots att de är rikare. Vi subventionerar via vår skattsedel Räntebidrag, Rotbidrag och Rutbidrag samtidigt som de rikaste med de dyraste villorna betalar en oproportionerligt låg fastighetsskatt.

Jag säger inte att vi ska ta bort hela friskolesystemet och jag säger inte att vi ska ha statligt reglerade hyror igen som vi hade fram till ett beslut 1968. Men jag säger att det inom dessa två sektorer finns alla möjligheter att komma till tals med de värsta problemen vi skapat i vårt land. Men då krävs det att vi tvättar av oss den nyliberala bild av världen som Milton Friedmans nobellpris 1974 inpräntat i oss och att vi gör det utan genvägar genom nationalism och fascism. Jag tror inte heller att en traditionell socialism bär på svaren. Vi behöver en ny Hållbarhetsideologi som förstår att socioekonomisk rättvisa är en viktig väg för att kunna rädda planeten från de fysiska miljöhoten.

Johan Flyckt

 

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .