Nyliberalism & marknadshyror bygger ej hållbara samhällen (signerat Johan Flyckt)

Johan
Det känns som om Covid19 håller på att skapa en brytningstid.

En tid då de som brukar förfasa sig över bidragstagare står i kö i slipsarnas soppkök. En tid då pandemin som fenomen fläkt upp klassamhällets ruttnande kadaver och ingen tycks undgå odören. Har man någon tendens till andlighet känns det som om gud själv tagit sin hand och, precis som med gräshopporna i Gamla testamentet, tvingat oss att lyssna på Moder jord. Precis det som Greta Thunberg försökt förmedla under vår tid. Nämligen att det sätt vi lever på inte längre håller och vårt högmod riskerar inte bara att fälla Babels torn utan att även krossa kommande generationer. Jag själv hoppas att denna brytningstid kommer att sluta med att vi får teckna en runa över Nyliberalismen. Hen blev 46 år. Hen föddes när Milton Friedman fick Nobelpriset i Ekonomi 1974 och dog på en namnlös IVA-avdelning efter många år i respirator.

Eftersom denna krönika publiceras på Hyresgästföreningen Sollentunas hemsida är en relevant fråga ”-Vad har detta med hyresgäster och hyresgästföreningen att göra?”. Mitt svar är att få fenomen belyser nyliberalismen och egoismens feltänk som när vi förvandlar boendet från att vara en mänsklig rättighet till att bli en handelsvara. Till det är frågan ytterst aktuell då regeringen och Januaripartierna mitt bland dödstalen från COVID 19 passar på att presentera en utredning som ska ge marknadshyror. Detta samtidigt som det kommer varningssignaler om att Svenska Bostäder på Järva, några minuter från Sollentuna, fortsätter att vräka människor som inte klarar hyran. Mitt under en rasande pandemi.

Hur hamnade vi här?
Det är ingen hemlighet att jag tycker illa om Milton Friedman, jag tycker illa om Margret Thatcher, jag tycker illa om Ronald Reagan, jag tycker illa om Ebba Bush-Thor och jag hatar allt de står för. En vidrig blåbrun sörja av nyliberalism och neokonservatism om ni frågar mig. Ni behöver naturligtvis inte dela min uppfattning. Men jag vill vara ärlig med vad jag tycker så att ni kan värdera min text på ett sätt där jag inte försöker föra er bakom ljuset.

Jag påstår att Milton Friedmans Nobelpris hade kunnat sluta med en olycklig parentes i mitten av 1970 talet om det inte vore för hans vänskap med Margret Thatcher och hennes intressen i Latinamerika. En mycket strategisk triangel bildades i och med att Friedmans nobelpris också sammanföll med att Diktatorn Pinochet började bygga sitt rike i Chile efter sin blodiga revolution och mordet på den demokratiskt valde presidenten Allende den 11 september 1973. När de sedan under det tidiga 1980 talet knöt till sig ”Pang Pang” Presidenten Ronald Reagan (B-skådis från Hollywood) kunde man skapa en bas för två tredjedelssamhället över tre kontinenter. Tillsammans krossade de med en märklig effektivitet all solidaritet som byggts sedan andra världskriget.

·        Pinochett fick driva exprimentverkstad med extrema privatiseringar av t ex skolan eftersom han i form av diktator inte kunde bli avsatt.

·        Margret Thatchers huvudbidrag var att krossa arbetarnas alla krav på rättigheter genom att förinta fackföreningsrörelsen.

·        Via Ronald Reagan togs ”The Right to buy movement” i bruk och genom ombildningar av hyresrätter till ägandelägenheter förflytta bostaden från en rättighet till en handelsvara.

·        Milton Friedman åkte mellan kontinenterna och agerade regissör.

Om vi sedan zoomar in Sverige följer ett liknande mönster. År 1973 bestämmer sig SAF (Nuvarande Svenskt Näringsliv) för att förklara arbetarrörelsen ett tyst krig. Att det sker just då och intensifieras under årtiondet är kopplat till fackliga framgångar inom Medbestämmandelagen och Löntagarfonderna. Under 1980 talet manifesteras detta genom kampanjen ”Satsa på dej själv”, planen att göra om Svenska Flaggans dag till nationaldag bara för att få bort 1a maj som helgdag och den massiva hatkampanjen som ledde till mordet på Olof Palme. När man senare lyckades sälja ut stora delar av Sverige under regeringen Bildt var paradigmskiftet ett faktum. Den som jag här tror att jag tycker att Socialdemokratin på något sätt varit oskyldig har fel. Ett parti som under många år brottats med dåligt självförtroende har under långa tider från 1990 talet och framåt mer och mindre frivilligt också sprungit nyliberalismens ärenden. Jag vill även påstå att Vänsterpartiet idag står till höger om Olof Palmes syn på det goda samhället. Vad jag vill säga är att ingen är oskyldig och ingen är opåverkad. Det är bara grader i helvetet. Ebba Bush-Thors bidrag till denna vidriga historia är för tidig att göra historia av.

Vad har det betytt?
Om vi nu fortsätter att ha fokus på Sverige i första hand så är frågan vad har denna snart femtioåriga högergir betytt rent konkret. Jag vill påstå att det viktigaste och samtidigt kanske det svåraste att se är en enorm värdeöverföring från det vi ägde tillsammans till ett ägande av en mycket liten maktelit. Inte helt sällan en maktelit kopplad till partitoppar i regeringen Bildt 1991-1994 och regeringen Reinfeldt 2006-2014. Men det finns folk med fingrarna i syltburken från alla partier. Om inte annat var nya bolagsstyrelser, i t ex skolkoncerner köpta av staten, smarta nog att sätta en korkad sosse i styrelsen som gisslan. Listan kan göras lång på det vi förlorat till makteliten;

·        Försäljningen av Absolut vodka

·        Konkurrensutsättningen av posten (Postnord fick glesbygd och privata aktörer russin)

·        Privatiseringen av skolan

·        Privatiseringen av vården

·        Privatiseringen av hemtjänst

·        Privatiseringen av äldrevården

·        Privatiseringen av järnvägen

·        Utförsäljning av allmännyttiga bostadsföretag till riskkapitalister

·        Marknadshyror för andrahandsuthyrningar av ägt boende

·        Hyresrätter förvandlas till lägenhetshotell

Listan kan göras oändlig men det stannar inte bara vid detta. När du överför en så enorm mängd pengar från vårt gemensamma till en liten maktelit så måste du få med dig en girig och lättlurad medelklass så att de inte lyfter blicken och ser vad som händer. Därför har det varit viktigt att ge dem lite russin som;

·        Ombildning av hyresrätter till bostadsrätter

·        ROT-Avdrag

·        RUT-Avdrag

·        Sänkt fastighetsskatt för redan rika i tätorter som Stockholm-Göteborg-Malmö

Detta har varit rent konkreta händelser som hänt från 1990 talet och framåt. Det stämmer ganska väl med hur det ser ut. Om systemskiftet kom med Milton Friedmans Nobelpris i ekonomi 1974 så kom inte de konkreta resultaten för oss i norr förrän efter den stora ekonomiska kraschen 1991.

Bostaden, arbetsmarknaden och det nyliberala två tredjedelssamhället
I höstas kom filmen Push med Fredrik Gjertten som på något sätt till hälften satte fingret på och bekräftade det jag redan visste. Detta samtidigt som den gav en ytterligare dimension utifrån att jag förstod ett större sammanhang. Nämligen att det finns en koppling mellan nyliberalismen, försämringar i anställningstrygghet för de mest utsatta och att skapa ett slags hyresproletariat som ska gå att utnyttja. Filmen Push följer den kanadensiska FN rapportören Leilani Fahra som reser över hela världen för att jaga den epidemi där människor drivs från sina hem och sina stadsdelar av svinaktiga riskkapitalister som i filmen främst symboliseras av Blackstone. Platser hon besöker i filmen är Val Paraiso, New York, Berlin, London och Uppsala. Det är en mörk bild Leilani målar. I sin recension av filmen Push skriver Kristoffer Viita att ” Mot slutet av Push kommer en strimma av hopp, då Farhas enträgenhet äntligen får visst gehör. Ändå är det svårt att vara optimistisk. Den större frågan i Push är: ”Vem har rätt att bo i en stad?” Gertten visar med allra största tydlighet att bostadskrisen kräver radikala åtgärder om städer ska kunna fortsätta fungera som mötesplatser”. Hoppet han syftar till är den av Leilani startade globala organisationen The Shift som vill stoppa utförsäljningar av människors hem till riskkapitalister.

När Svenskt Näringsliv gick till attack mot svenska kollektivavtal och anställningstryggheten samtidigt som allmännyttiga hyresrätter säljs ut till multinationella riskkapitalister så görs det samordnat och målet är ett nyliberalt två tredjedelssamhälle. Margret Thatcher gjorde det redan på 1980 talet då hon samordnade attacken på fackföreningsrörelsen samtidigt som hon ombildade och sålde hyresrätter under parollen ”The Wright to buy movement”. Allt för att krossa arbetarrörelsen och dess solidaritet med hyresgästerna. Inte så konstigt att man dansade under parollen ”The Bitch is Dead” i Londonstadsdelen Brixton när hon gick bort. Inte en varken okej eller trevlig paroll men resultatet av ett över en generation nedärvt hat.

För planen är att kopiera Thatchers strategi. Så länge de två övre tredjedelarna får lite russin samtidigt som de är rädda för att bli en del av den utsatta tredjedelen så är de lydiga. Ett ytterligare sätt att kväsa ungdomliga uppror är att snabbt förse medborgarna med stora lån för sitt köpta boende. För att sedan lyckas med att göra hyresgäster till ett låglöneproletariat som tvingas till otrygga lågavlönade anställningar samarbetar Svenskt Näringsliv med Fastighetsägarföreningen som gick till Bryssel för att försöka få den svenska hyressättning olaglig i EU och därmed driva igenom marknadshyror. När det misslyckades har man fokuserat på att driva igenom först marknadshyror vid andrahandsuthyrning av ägt boende och nu marknadshyror i nyproducerade bostäder.

Planen avslöjad av Covid 19
Den här krönikan föddes när jag hörde Göran Greiders digitala första maj tal på Dalademokratens hemsida. Han vädrade morgonluft och förutsåg nyliberalismens död då klimatkris och Coronapandemin avslöjat den. Jag blev nyfiken och sökte sammanhang och landade i denna text. Min slutsats är att marknadshyror och nyliberalism är ett direkt hot mot en hållbar framtid. Därför hoppas jag att jag inte är för snabb när jag tecknar denna dödsruna.

Nyliberalismen

Född 1974 Nobelfesten Stockholm

Död 2020 på en okänd IVA-avdelning i COVID 19

Du föddes i ondska och du dog i ondska. Detta onådens år 2020.

Sörjd endast av

Svenskt Näringsliv

Timbro

Fastighetsägarföreningen

Blackstone

 

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Boutvecklare & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier