Skip to main content

Tre val ... men vi väljer det fjärde som inte finns (signerat Johan Flyckt)

Johan
Sommaren är här och midsommar har redan passerat. Det går fort även i år, även om tusentals dödsoffer manar till sorg, lugn och eftertanke.


Jag tillhör de priviligierade som på direkt order jobbar på distans. Vid midsommar drar ju som alltid sommarpratarna igång på P1 men i dessa podd-tider är det sällan jag hör det på radio. I stället lyssnar jag i telefonen innan jag somnar. I år har det verkligen börjat med en stark uppställning men som vanligt är det Greta Thunberg som fastnar i mitt huvud och det är utifrån hennes sommarprat denna krönika föddes. Hon har en förmåga att ställa min hjärna på ända, få mig att skämmas och dessutom verka stå helt utanför traditionella politiska ismer. Till och med den ganska moderna svenska miljörörelsen känns rostig när Greta pratar och det är väl därför som de inte lyckas skörda frukterna i oppinionssiffrorna av den växande rörelsen.

 

Vi kan inte lösa klimatkrisen inom rådande samhällssystem
Det är något väldigt enkelt i det Greta Thunberg säger. Lyssna inte på mig, lyssna på experterna. Men jag håller inte helt med. För utan hjältar som Greta kan forskningen tjäna vilken idiot som helst. Tänk dig till exempel dagens kameraövervakningssystem i Stockholm i händerna på Jimmie Åkesson. Då är det dags att söka politisk asyl någonstans. Jag tror inte att hon förstår vad rörelsen Fridays for future betytt för gamla trötta forskare som försökt väcka oss sedan början av 1980 talet. De har pratat för döva öron fram tills nu när en ny generation ryter ifrån.

Det viktiga i det hon säger är att jorden förmodligen hinner gå under om vi ska vänta på att alla löpande avtal i världen baserade på fossila bränslen ska hinna löpa ut. Vi har på vissa plan redan passerat ”The tipping points” för vad klimatet klarar och problemet är att vi inte vet vad, när, hur och varför just någon specifik händelse kommer att radera ut vår civilisation om vi inte gör något NU! För att kunna göra det nu behöver vi också förstå alla sociala, ekonomiska och rasistiska strukturer som är kopplade till klilmatkrisen. Som Greta säger; -Det är inte de som lever över jordens tillgångar som drabbas av de klimatförändringarna som redan skett. I Sverige lever vi som om det fanns fyra jordklot men på den södra halvan av jordklotet dör ca sju miljoner människor om året i klimatrelaterade fall kopplade till dålig luft och miljö. Detta trots att de flesta av dem lever i samklang med jordens resurser.

Det Greta helt enkelt säger är att klimatkrisen kräver en Revolution. Förr vi kan inte lösa klimatkrisen inom rådande kapitalistiska samhällssystem. Men lugna och fina nu för det är inte en blodig revolution vi pratar om. Vi behöver bara göra en snabb förändring av vår världs rådande politiska och ekonomiska system som leder helt åt fel håll i en rasande fart. Och det är just det som revolution betyder. En snabb omdaning av vårt samhälle som inte alls behöver vara negativ och blodig utan tvärtom väldigt positiv för det stora flertalet.

Vi har tre val men väljer det fjärde…
När jag lyssnar på Gretas sommartal är hon både underhållande och pedagogisk som en gammal skolfröken. Det står efter en halvtimme helt klart för mig att vi har tre val som vi måste göra för att lyckas, och svårast är det sista. I alla fall för oss i den rika världen.

1.    Vi måste utveckla tekniska lösningar för att kunna göra det vi gör utan att vi fortsätter att bidra till uppvärmningen av vår jord. Men det kommer inte att hjälpa eftersom vi konsekvent valt att lyssna på alla varningssignaler som presenterats de senaste femtio åren.

2.    Vi måste lokalisera och använda moder jords egen förmåga att absorbera de koldioxid som görs, men istället skövlar vi skog och mark över hela jordklotet så att denna förmåga konstant minskar. Dessutom kommer det inte heller räcka med att utveckla denna metod. Det är alldeles för sent. Därför återstår bara det som hela min generation och dess föregångare tycks ha svårt att ta in

3.    Vi måste sluta göra det vi gör, åtminstone tills utvecklingen i punkt 1-2 gjort att vi kan göra det på ett annat sätt. Det är kanske inte en mänsklig rättighet att ta bilen till jobbet, äta kött sju dagar i veckan och flyga runt jorden två gånger om året. Tungt men så är det!

Istället för att ens försöka göra det som de två ovanstående punkterna manar till väljer vi dessutom ett fjärde alternativ som framtidens generationer kommer att straffa oss hårt för i historieböckerna. Det vill säga om ens böcker finns kvar och framförallt om ens vår civilisation finns kvar. Vi väljer att sopa problemen under mattan och blunda för att vi inom några årtionden kanske har ca 2,5 miljarder klimatflyktingar på jakt efter vatten endast beroende på glaciärsmältningen. Då kan jag upplysa alla nationalromantiker om att det inte hjälper vad vi har för migrationskvoter och hur vi försöker stänga våra gränser. Det kommer att gå till historien som vår i särklass största folkvandring. Det kommer att få de gamla Hunnerna och folkvandringstiden att se ut som en liten söndagsutflykt för några få.

-Naturen förhandlar ej!!!
Något av det mest konkreta i Gretas sommartal är det korta konstaterandet att ”-Naturen förhandlar ej”. Då hjälper det inte våra kommande generationer att vi förhandlar om utsläppsrätter, flyger med lite mindre koldioxidutsläpp och annat lulllull. Det är för sent och vi har bara den revolutionära vägen kvar att gå. I forskningen och den akademiska världen pratar man ofta om paradigmskiften. Kanske vart femtionde år händer något spännande inom t ex mitt favoritområde historia. Resten av tiden går åt till att peta bland detaljerna inom detta rådande paradigm. Översätter jag detta till klimatfrågan står vi nu inför ett paradigmskifte eller vår civilisations död. En situation där kanske råttorna blir kvar och sedan får moder jord börja om.

Det är bara att tugga i sig. Men istället sitter bittra gubbar på sina arbetsplatser och i sina bilar och drar dåliga skämt om Greta Thunberg. Några av dem går hem och ansluter till pöbeln som mordhotar henne via webben. Med det sagt så känns det lite bittert att vara man och just fyllt femtio…

Men jag tänker inte ge mig riktigt än. Jag kommer att kämpa för social och ekonomisk rättvisa. Jag kommer att kämpa mot rasism. Och jag kommer att kämpa mot mig själv och de delar av klimatavtrycket jag behöver minska och/eller ta bort.

-Tack Greta, även om du gör det både smärtande och genant att se på sig själv!!!

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .