Skip to main content

Kriget mot hyresgästerna..., signerat Johan Flyckt

Signerat Johan Flyckt 2 feb 2021
Just nu pågår det ett lågintensivt krig mot hyresgästerna och det har gjort det i över tio år.

Det kriget pågår i Sollentuna där jag bor och det pågår både nationellt och internationellt. Det ingår i den Nyliberala revolutionen för att skapa ett två- tredjedelssamhälle med hyresgästerna som trasproletariatet på samhällets botten.

Hur länge går det att förhandla mot en motpart i krig?

 Efter snart tjugo år på Hyresgästföreningen i många olika yrkesroller har jag sett radikaliseringen av de privata fastighetsägarna och den närmast fundamentalistiskt marknadsstyrda fastighetsägarföreningen i Stockholm där jag verkar. Deras försök att krossa det svenska bruksvärdessystemet i Bryssel och deras lyckade lobbyism gentemot framförallt borgerliga och fascistiska partier i Sveriges riksdag har burit frukt. Jag förstår på mina förhandlande kollegor idag att deras verklighet även i relationen till de allmännyttiga kommunala bostadsbolagen är långt ifrån hur det var när jag förhandlade hyror åren 2003-2007.

Dominika Polanska som är forskare vid Uppsala universitet brukar beskriva en cirkelformad tidslinje som börjar under det tidiga 1900-talet med marknadshyra, misär, hyresstrejker och klasskamp. Sedan fortsatte det med byggandet av folkhemmet och hyresgästernas ökande välstånd. Människor i hyresrätt hade ett ökat inflytande över sitt boende ända fram till att det planar ut på 1990 talet. Efter 2000-talet kommer sedan en slags nyliberal kontrarevolution (obs mitt ordval) som nu håller på att kasta oss in i samma misär och marknadshyra igen.

Under den första halvan av 1900-talet var det inte tal om att det skulle gå att nå förhandlingslösningar med det kapitalistiska samhällssystem som rådde i bostadsfrågan. Med Polanskas beskrivning måste vi konstatera att hundra år senare är cirkeln sluten och vi tillbaka på samma ställe. För nästan exakt hundra år sedan diskuterade Hyresgästföreningen huruvida man skulle beväpna sig eller inte. Låt oss hoppas att vi inte hamnar i den diskussionen igen.

Samtidigt kvarstår min analys. Det går inte att förhandla med någon som befinner sig i krig. Och de borgerliga partierna, SD och fastighetsägarna har med all önskvärd tydlighet visat sitt hat och förakt mot hyresgästerna. Man växeldrar för att trasa sönder hyresgästernas ekonomi med krav på marknadshyra, subventioner till ägt boende och utpekandet av hyresrätterna som själva samhällsproblemet. Inte bristen på hyresrätter och inte det faktum att politiska beslut fortsätter att missgynna de som bor i de få som finns kvar.

Från mitt eget trapphus i Edsberg och ut över hela världen…

Det finns både något skrämmande och ångestframkallande i att se utvecklingen ur ett glokalt perspektiv samtidigt som det är där hoppet och lösningen finns. När jag ser vad som händer i Sollentuna där nyliberaler och neokonservativa krafter säljer ut och slaktar allmännyttan som byggts upp sedan 1940 talet går något sönder i mig. Man gör det samtidigt som Vonovia, ett av världens värsta riskkapitalbolag efter Blackstone, fullständigt kör över sina hyresgäster i Tureberg under företagsloggon Hembla. Till det har nu Sollentunamoderaterna tillsammans med sina stödpartier sålt över 500 lägenheter i Rotebro till John Mattsson. Där går nu det relativt nyligen börsnoterade bostadsbolaget (2019) all in och vill tvinga fram hyreshöjningar på 2000 kronor i månaden för ett enkelt stambyte med basnivå som standard.

Det som vi ser nu i Sollentuna är inte bara en gentrefiering. Det är en klassbaserad fördrivning av människor i full skala. Det är precis som det FN-rapportören Leilani Farha visat händer internationellt i filmen Push. (en film ni för övrigt måste se så kolla in denna trailer https://youtu.be/k9Q4So4femM ) . Kopplingen till mitt eget Edsberg där jag är född och har bott i hela mitt 50-åriga liv kommer 2023. Då ska Sollentunas moderater med stödpartier sälja ut drygt 700 lägenheter och hela Edsbergs Centrum till någon annan börsnoterad hyreshaj som vill jaga ut pensionärerna från sina hem. Det är inte mitt eget hus i första läget men det är mina grannars och det är mina kämpar som driver butik i Edsbergs Centrum.

Det känns nästan verklighetsfrämmande och jag tänker på Thåströms röst när han skorrar ”-Är det verkligen fred vi vill ha, till varje tänkbart pris”.

Det är dags för ett bostadspolitiskt självförsvar

Så sammanfattningsvis konstaterar jag att valet 2022 kommer att avgöra hyresgästernas framtid i Sollentuna. Ska vi ha våra medborgerliga rättigheter kvar eller ska vi låta oss utnyttjas och säljas som hundar.

  • Under förra året såg jag när 500 hyresgäster i Rotebro blev sålda till John Mattsson. Nu väntar hälften av dem på att få chockhöjda hyror i samband med en renovering de inte bett om.
  • Samtidigt följer jag Hemblas desperata hyresgäster på Facebook där man rapporterar det ena övergreppet efter det andra.
  • I Sollentuna jagar jag kommunen som inte sköter sitt tillsynsansvar när det gäller besiktning av OVK (Obligatorisk Ventilationskontroll) i Hemblas bestånd. De godtar att Hembla endast besiktigar de kommersiella lokalerna i bottenplanet, inte lägenheterna. Detta stämmer ej med lagstiftningen konstaterar Hyresgästföreningens jurist Bengt Öhman.
  • I skrivandets stund planerar Hyresgästföreningen Sollentuna digitala möten med hyresgäster i Häggvik, Skälby och Tureberg som väntar på att bli sålda från Sollentunahem till nästa riskkapitalist.

För mig står det klart att förhandlingens tid snart är över om inte fastighetsägare och politiker sansar sig och börjar se på hyresgäster som fullvärdiga medborgare. Och som hyresgäst har jag en rättighet och skyldighet att försvara mig.

Johan Flyckt

 

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .