Skip to main content

Bostadsmarknaden Sollentuna - ett högerverktyg för att slå ut medborgare, men måste det vara så? Signerat Johan Flyckt

Signerat Johan Flyckt 2 feb 2021
Nu går Sollentunas högermajoritet på allvar in i fasen att sälja ut Häggvik c, Skälby och två adresser på Malmvägen till privata mer eller mindre oseriösa fastighetsägare.

Vi vet att Sollentuna kommun nu gått in i en fas där man väljer mellan tre fastighetsägare och/eller lycksökare för att slå undan benen på fler människor i Sollentuna.

 

Nu är Sollentunahögern nere i några få intressenter för att sälja ut Häggvik

I dagarna började det pysa ut att Sollentuna kommun är nere i några få intressenter som ska slåss om hyresgästerna i Häggvik och Tureberg. Nu är det dags att verkligen sätta ner foten mot detta förslavande av hyresgäster under privata lycksökare.

Ska det bli en relativt nyetablerad lycksökare på börsen, ska det bli en skojare som tjänat stora pengar på asiatiska prefabbyggen med låg kvalitet eller ska det bli ska det bli en äkta riskkapitalist med säte i vårt västra grannland och noll koll på fastigheter? Så med andra ord är en dreglande riskkapitalist eller en oljeshejk i Lusekofta nära till hands som Sollentunas nya fastighetsägare.

I Häggvik betyder detta att centrumet helt slås ut och i Skälby utraderas allmännyttan och en stor del av Sollentunahems historiska grundstomme. Hyresgästerna i Häggvik är mer än förbannade. De är uppgivna, rädda och håller på att tappa tron på Sollentuna kommun. Därför har de uppmärksammat kommunen om att de bryter mot en skrivning i Allbolagen som säger att hyresgästerna ska ha inflytande i det som sker. Och den parodi på digitalt möte som kommunen erbjöd var bara en fars menar hyresgäster jag pratat med. Det kändes oinspirerat, nonchalant och precis som om att de skiter i oss säger hyresgästerna på lite olika sätt.

Hur är det nu med försäljningen till John Mattsson i Rotebro 2020, -Var den så lyckad?

Jag har av oppositionspolitiker fått höra att högermajoriteten i Sollentuna tillsammans med SD gått runt i kommunalhuset och hånflinat åt oppositionen med följande kommentar. Titta nu hur det blev i Rotebro med Fastighetsägaren John Mattsson. Det blev ju ingen riskkapitalist utan ett familjeföretag och allt är ju så bra. Det är bara ni som är ”Stalinistiska”.

Så låt oss nu titta på hur bra det blev;

  • - Till att börja med startade det med en farsartad röra kring fördelning av soprum och andra gemensamhetslokaler där ingen vet vad som gäller för husen som såldes till John Mattsson och de som blev kvar hos Sollentunahem. Men det är ju bara en övergående detalj och säger bara hur dåligt skött allt varit.
  • - Sen började det inträffa andra saker som kom till Hyresgästföreningens kännedom. Vi fick veta att hyresgäster som skulle flytta in i området tvingades skriva på ett papper där de godkänner alla framtida renoveringar och därmed medföljande hyreshöjningar. För att beskriva hur jävligt detta är så finns det ett ytterligare fall som är ännu värre. Det är en kvinna som blev änka och för att få skriva om kontraktet som stått på hennes man i alla år så avkrävdes även hon av ett godkännande när det gäller gränslös renovering.
  • - Nu har frågan gått in i en mer industriell fas där bolaget kräver att få renovera hela beståndet de köpt nere i Rotebro C. Där kräver man en hyreshöjning på ca 2500 kr/mån för en snikupprustning med basåtgärdar. Vill du ha mer pratar vi ca 4000 kr/mån.
  • - Dessutom är det så att John Mattsson sagt att de kommer att lyxrenovera alla lägenheterna vart efter de blir tomställda. Det betyder att inom en snar framtid har lägenheter som idag kostar knappt 7 000 kronor/månad stigit till ca 11 000 kronor/månad. Detta i ett område med många ensamstående och äldre.

Så summerar vi den ”lyckade” utförsäljningen i Rotebro så visst är den lyckad för de blåbruna partierna som vill fördriva låg- och medelklassinvånare från Sollentuna i en gigantisk klassbaserad gentrefiering av människor.

Skulle man vara så jävla blå i huvudet att man inte ser något problem med den beskrivna situationen så kan man titta i kommunkassan istället. För i det berörda området finns ett antal Soc-Lägenheter som kommer att kosta skattebetalarna mycket mer inom en snar framtid då de nya hyrorna i Rotebro ska betalas med skattemedel.

Låt oss fundera över hur vi borde göra i Sollentuna istället

Istället för dessa idiotiska utförsäljningar borde vi fokusera på att i första hand återköpa Hemblas lägenheter i Traktören 5 i Tureberg. Dessa lägenheter är klart vanskötta och de har fått nedslag på både värme och på lekplatser samtidigt som OVK-Besiktningarna som ska godkänna en fungerande ventilation är farsartade sedan Sollentunahem sålde för drygt tio år sedan. Det senaste som inträffade nyligen var en hissdörr som gick att öppna utan att hisskorgen fanns på plats. Inget problem tyckte Hembla trots att Sollentunahem bytte alla hisskorgar i likadana hus på andra sidan Malmparken av en orsak för något år sedan. Att återköpa borde vara ännu viktigare då Hembla idag ingår i en koncern under tyska Riskkapitalisterna Vonovia och Hembla har Victoria Park som systerbolag i koncernen. Tillsammans är de Sveriges största hyresvärd. Vilket inte hindrat Victoria Park att var involverade i ekonomisk brottslighet med förgreningar till Byggherren Percy Nilsson i Skåne.

Så när nu Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar tar rygg på Berlin och filmen Push och börjar prata om att återställa dåliga försäljningar med återköp. Då tycker jag att vi ska vara med och lyssna. För hyresrätter till rimliga kostnader är ett smörjmedel som även kapitalismen behöver.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .