Skip to main content

Nyheter

Allmännyttan hotas

Martin Hofverberg förbundets bild
Ny rapport från Hyresgästföreningen – Hyresgästernas lägesrapport.

Hyresgästernas nya lägesrapport visar att allmännyttans andel av bostadsbeståndet fortsätter att minska samtidigt som privatuthyrningen av bostäder ökar markant. Mönstret följer en oroväckande internationell trend där otryggheten på bostadsmarknaden ökar i spåren av kostnadskris och nedskärningar.

- Regeringens bostadspolitiska linje börjar få genomslag. Privatuthyrningen ökar samtidigt som allmännyttan marginaliseras. Om utvecklingen fortsätter riskerar vi en tudelad bostadsmarknad med allt längre köer till allmännyttan och en otrygg tillvaro för en växande grupp andrahandshyresgäster, säger Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg i ett uttalande på förbundets hemsida.

Allmännyttans andel av bostadsmarknaden har sedan 2013 minskat från 17,7 till 16,1 procent. Under 1990-talet låg andelen på runt 25 procent.

- Privatuthyrningen har ökat kraftigt de senaste åren och regeringen driver på utvecklingen genom att göra det ännu mer förmånligt. Detta är politik helt inriktad på den som hyr ut snarare än den som hyr, och som inte bidrar till någon långsiktig lösning för alla de hushåll som letar efter ett tryggt boende till rimlig hyra, säger utredaren – tillika rapportens författare – Olof Karlsson.

Hyresgästföreningens rapport hittar du här: https://www.hyresgastforeningen.se/bostadsfakta/rapporter/hyresgasternas-lagesrapport/.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .