Skip to main content

Nyheter

Debatt: Bra med arbete för utsatta områden

Edsberg2
Det är bra att samhället tar tag i problemen i de så kallade utsatta områdena i landet, men det vill också till att det arbetet görs på rätt sätt.

Polismyndigheten har sedan flera år listat utsatta områden i Sverige i tre kategorier: riskområden, utsatta områden och särskilt utsatta områden. Drygt två tredjedelar av dessa områden finns i Stockholmsregionen och två av dem i Sollentuna.

Det har hela tiden funnits kritik mot listningen och dess kriterier – och det med fog. Bland annat att utpekandet i sig är stigmatiserande och att det får kontraproduktiva effekter då den hindrar investeringar i områden som finns på listan.

Om vi för över detta till Sollentuna så kan man ju fundera över att Edsberg jämställs med exempelvis Östberga och Vårberg i Stockholm samt vissa områden i Göteborg. Detta handlar inte om att blunda för att det finns problem i Edsberg, utan om att försöka se hur det verkligen är istället för slaviskt svälja polisens bedömning. Och hur det verkligen är, det vet de som bor i Edsberg- det är de som är experterna i sammanhanget.

Detta kan naturligtvis diskuteras i det oändliga, och det är ju inte det som är det viktiga i sammanhanget. Att på riktigt ta tag i problemen är det som är viktigt, och då i den meningen att kraftsamla på bredden och inte låta detta bli en statistik- eller skrivbordsprodukt. Läs om Hyresgästföreningens idéer om detta i en artikel som publiceras den 3 januari 2021.

Fakta

Av 60 bostadsområden på polisens lista över riskområden, utsatta områden och särskilt utsatta områden återfinns inte mindre än 25 i Stockholmsområdet. Två av dem i Sollentuna.

Riskområden Stockholm

Tureberg, Sollentuna

Fornhöjden, Södertälje

Hovsjö, Södertälje

Rissne/Hallonbergen, Sundbyberg

 

Utsatta områden Stockholm

Skogås, Huddinge

Vårby, Huddinge

Älvsjö/Solberga, Stockholm

Brandbergen, Haninge

Bredäng, Stockholm

Edsberg, Sollentuna

Finnsta, Upplands Bro

Hagsätra/Rågsved, Stockholm

Hässelby/Vällingby, Stockholm

Sångvägen, Järfälla

Termovägen, Järfälla

Vårberg, Stockholm

Östberga, Stockholm

Jordbro, Haninge

Storvreten/Tumba, Stockholm

 

Särskilt utsatta områden Stockholm

Husby, Stockholm

Rinkeby/Tensta, Stockholm

Alby, Stockholm

Fittja, Botkyrka

Hallunda/Norsborg, Botkyrka

Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

Hageby i Norrköping och Smedby i Upplands Väsby togs bort från listan under 2019.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .