Det finns skäl till att inte sälja ut allmännyttans hyresrätter
Forskare menar att bland annat den sociala bostadspolitiken undergrävs när allt fler allmännyttiga hyresrätter säljs.
I ett uttalande i Hem & Hyra (nr 2 mars 2022) anger bostadsforskaren Stig Westerdahl flera skäl till att inte sälja ut allmännyttiga hyresrätter. Han till och med varnar för det. Han har också förslag till lösningar.
Den allvarligaste effekten är enligt Westerdahl när hyreslägenheter med överkomlig hyra säljs, renoveras för att sedan hyras ut med betydligt dyrare hyra. Detta minskar möjligheten för de med liten plånbok att få en bra bostad. Bostadsbristen för resurssvaga medborgare förstärks.
Att det produceras nya hyresrätter löser inte det problemet då hyrorna för dessa är väldigt höga.
Westerdahl fruktar också större slitningar i samhället, värre än idag.
Han ser dock möjliga lösningar.
En av dem är att de allra flesta allmännyttiga bostadsbolag har god ekonomi och kan låna upp pengar istället för att sälja sina hyresfastigheter. Att låna för att investera i hyresfastigheter är inga riskfyllda investeringar.
Vidare så skulle statliga garantier göra att kommunerna skulle kunna renovera sina hyresfastigheter utan att sälja fastigheter.
Mot bakgrund av att Riksbanken gör stora uppköp av de privata fastighetsbolagens obligationer – och dessa bolag är högt belånade – och dessa uppköp i praktiken stärker fastighetsmarknadens privata sektors möjligheter till expansion (nästan som ett statligt stöd för privatiseringar alltså), så skapas stora risker för en fastighetsbubbla, menar Westerdahl.
- Det vore rimligt att staten eller Riksbanken genom ett garantisystem gav motsvarande stöd riktat till den kommunala sektorns fastighetsägande och särskilt allmännyttans bostäder, säger Stig Westerdahl till Hem & Hyra.- Skapad
- Senast uppdaterad .