Skip to main content

Nyheter

Det uppdelade Sollentunahem en dyr historia

Bild 001
Beräknas kosta 7 miljoner kronor om året.

Och inte nog med det, kostnaden förväntas att öka under kommande år.

Bakgrunden till detta är att kommunen 2016 beslutade att genomföra en fission av Sollentunahem. I denna process bildades ett kommunalt koncernbolag, ett fastighetsbolag (i det stora hela för kommersiella fastigheter) och tre dotterbolag. I denna koncern lades också Sollentunahem och kommunens energibolag.

Till de tre dotterbolagen (Sollentunafastigheter 1, 2 och 3) överfördes drygt 1 900 av Sollentunahems hyresrätter med avsikten att de skulle säljas. Senare såldes Sollentunafastigheter 1 och 3 till John Mattson Fastighetsföretagen (Rotebro, Rotsunda, Häggvik och Skälby).

Sollentunafastigheter 2, som omfattar drygt 730 hyresrätter i centrala Edsberg, ägs fortfarande av kommunen via koncernbolaget.

På grund av denna merkostnad föreslog Socialdemokraterna i Sollentuna att Sollentunahem och Sollentunafastigheter 2 ska slås ihop, vilket den politiska majoriteten säger nej till.

Sollentunafastigheter 2 skulle enligt plan ha sålts under 2023, men planerna lades hastigt på is hösten 2022. Kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes säger till lokaltidningen Mitt i (vecka 23) att detta berodde på ”omvärldsläget”.

Men så var det inte. Dels berodde det på ett kraftigt tryck från oppositionen, och på att Hyresgästförening Sollentuna startade en namninsamling för en folkomröstning för att stoppa utförsäljningen av Sollentunafastigheter 2.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .