Skip to main content

Nyheter

Det är många som har svårt att fatta...

Dagens Nyheter wiki
Dagens Nyheters ledarredaktion är inget undantag.

Ledarskribenten Erik Helmerson ondgör sig i en ledarartikel (24/11) över att Sverige har en sönderreglerad hyresmarknad. Men han har fel.

Han vill se följande lösningar: marknadshyror, avregleringar och speciella bostäder för de fattigaste grupperna. Detta är dock inga som helst lösningar – det är bara nya problem.

Vi tar det i tur och ordning.

Marknadshyror. Innebär dels att fastighetsägarna helt godtyckligt ska kunna sätta vilka hyror som helst, och dels att det inte ska förhandlas mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägarna. En sådan ordning accepteras inte på arbetsmarknaden av mycket goda skäl, och ska inte accepteras på hyresbostadsmarknaden heller.

Avregleringar. Vad är det som ska avregleras? I Sverige har det inte funnits någon hyresreglering på 50 år. Det enda som skulle kunna ”avregleras”, är det uppdrag som Hyresgästföreningen och fastighetsägarna fått av riksdagen – det vill säga att förhandla om hyror och andra boendevillkor. Utan att staten lägger sig i. Precis som på arbetsmarknaden. Det är allt annat än acceptabelt att hyresgästerna ska fråntas det inflytande och de påverkansmöjligheter som man har idag.

Speciella bostäder för de fattigaste grupperna (social housing). Vi vet redan att sådana system inte fungerar. England är ett bra exempel där detta med social housing är en total katastrof. Skapar bara utanförskap och segregation samt skapar nya problem.  

Vissa lär sig aldrig.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .