Skip to main content

Nyheter

En hyreshöjning som kunde varit värre

Bild 010
Nu är vi i Hyresgästföreningen Sollentuna klara med hyresförhandlingarna med det kommunala fastighetsbolaget Sollentunahem.

Det är en ingen rolig läsning där Hyresgästföreningen tvingats att gå med på en av de värsta hyreshöjningarna på trettio år. Det är en hyreshöjning på 4,5 procent som kommer att slå hårt för Sollentunahems hyresgäster.

Samtidigt ska vi veta att det kunde ha varit mycket värre. Fastighetsägarna i Stockholm har inte följt hela den trepartsöverenskommelse mellan Sveriges Allmännytta – Fastighetsägarföreningen – Hyresgästföreningen. I stället har de plockat ut delar som de tycker passar dem och begärde över 10 procents hyreshöjning. Sollentunahem följde det spåret och krävde 9 procent, och följde inte heller de trepartsöverenskommelsen.

Vår förhandlingsdelegation gjorde ett fantastiskt jobb som pressade ner uppgörelsen maximalt och såg till att inga retroaktiva höjningar blev av.

Är det samordning mellan fastighetsägare eller är det ett oligopol vi ser?

Den utstuderade samordning som präglat hyresförhandlingarna i Stockholmsregionen denna gång är på gränsen till oligopolverksamhet menar vi inom Hyresgästföreningen Sollentuna. När vi pratat med flera förtroendevalda i andra kommuner får vi samma bild. Det blir extra tydligt när vi ser till vad som är tänkt att ingå i trepartsöverenskommelsen och vad som egentligen ingår.

Trepartsöverenskommelsen vilar på tre ben som ser ut så här

  • Samhällspolitisk utveckling: Taxor-Förvaltningskostnader-Räntor-KPI-BNP
  • Ortens/Företagets möjlighet att hantera frågan: Lokalt partsspecifikt underlag
  • Rimligt hållbart och stabilt för hyresgästerna: Underlag för bedömning av hyresgästernas förutsättningar

När både de kommunala bolagen och de privata fastighetsägarna nu förhållit sig till trepartsöverenskommelsen i Stockholmsområdet så har de strategiskt valt att endast förhålla sig till den första punkten. Det tillsammans med att den nya trepartsöverenskommelsen ska förhålla sig till de tre föregående årens ekonomiska utveckling gör att fastighetsägarna nu kan använda ett osäkert omvärldsläge för att chockhöja hyrorna i Sollentuna och Stockholmsområdet.

Det här betyder – i klartext – att våra motparter inte följer den överenskommelse de har undertecknat. Avtalsbrott alltså.

Nästa år kommer fastighetsägarna förmodligen kräva en hyreshöjning på ca 25 procent baserat på de tre senaste åren om de fortsätter att endast förhålla sig till den första tredjedelen av trepartsöverenskommelsen. Det kommer vi inte att gå med på.

Fastighetsägarna och deras ägare visar ett öppet förakt för hyresgästen

Vår delegationsordförande för Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation Nils Eklund beskriver årets förhandlingar med Sollentunahem så att en sak står helt klar. AB Sollentunahem var helt ointresserade av att prata om några lokala förhållanden. Tvärtom var de helt öppna med att de inte ville göra någonting utan i stället vänta på de tre storasystrarna i Stockholms stad. Stockholmshem, Svenska Bostäder och Familjebostäder. Detta menar vi i Hyresgästföreningen Sollentuna inte är ett seriöst förhandlingsförfarande.

Förhandlingarna om 2024 års hyror kommer inte att bli trevliga – men det är inte vi i Hyresgästföreningen som lagt ribban här. Det är bostadsbolagen, vilket de kommer att få ta ansvar för i höst. Och får höra – om och om igen.

Och – som det ser ut för dagen – så kommer vi i Sollentunaföreningen inte att följa trepartsöverenskommelsen i förhandlingarna om nästa års hyror. Om inte motparterna gör, så varför ska vi göra det?
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .