Skip to main content

Nyheter

Hotfulla hyresvärdar

Flygande pengar
Fem hyresvärdar i Malmö has gone bananas.

Hyresgästerna i Malmö fick de högsta hyreshöjningarna i landet för i år – fem procent. Men fem hyresvärdar är inte nöjda med det, utan kräver 1,75 procent till.

Bolagen begärde en andra förhandlingsomgång för året (vilket man normalt aldrig annars gör – har man avtalat så har man) med Hyresgästföreningen, som naturligtvis sade nej till kravet.

Men skam den som ger sig – bolagen gick då ut med ett brev till sina hyresgäster med ett ”erbjudande” om ytterligare en hyreshöjning, där man också talade om att hyresgästerna inte skulle bli uppsagda om de inte accepterade i ”ett första skede”. Ett lätt förtäckt hot således.

I juli skickades ytterligare ett brev till de hyresgäster som inte accepterat hyreshöjningen om 1,75 procent. I det brevet hotar man med Hyresnämnden för de som inte accepterar. Helt öppet.

Rent juridiskt så håller inte detta. Det finns redan en förhandlad och överenskommen hyra, så hyresgästerna är inte skyldiga att betala mer. Rent praktiskt är det en katastrof, då köerna är långa till alla Hyresnämnder i landet – och här pratar vi om kanske tusentals ärenden bara i Malmö.

Dessa hyresvärdar kan inte betraktas som annat än helt oseriösa, och de borde inte få finnas på den svenska hyresbostadsmarknaden. Näringsförbud är ett ord som dyker upp i tankarna kring detta.

Och vilka hyresvärdar handlar det om? Jo dessa:

  • Heimstaden
  • Willhem
  • Trianon
  • Rosengårds fastigheter
  • Victoriahem

Och här finns det anledning till en varning. Victoriahem har över 450 hyresgäster på Malmvägen i Tureberg. Uppmaningen till dessa hyresgäster i detta nu är, att om ni får ett brev med ett ”erbjudande” om ytterligare en hyreshöjning så säg nej. Och så kontaktar ni oss i Hyresgästföreningen snarast möjligt.

Det finns också en annan aspekt på detta. Vad dessa fem bolag nu gör är att försöka runda den förhandlingsordning som gäller på den svenska hyresbostadsmarknaden. Illa är det minsta man kan säga om det. Men detta är typiskt för många av bostadsbolagen i landet. För två år sedan var man med och tecknade den så kallade trepartsöverenskommelsen om hyresförhandlingarna. Sedan struntade man i den helt och hållet.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .