Skip to main content

Nyheter

Hovrätten ger hyresgästerna rätt

Chuo highschool themis
Fastighetsägarna vände sig till hyresnämnden och begärde att man skulle få höja hyrorna med upp till 15 procent med stöd av den så kallade Stockholmsmodellen för hyressättning. Hyresnämnden menade att Stockholmsmodellen inte kan ligga till grund för detta, och nu har hovrätten fastställt Hyresnämndens tidigare beslut.

Både hyresnämnden och hovrätten bortser från Stockholmsmodellen, då modellen inte finns då den aldrig blev färdigförhandlad mellan parterna. Så – Fastighetsägarna vill höja hyrorna betydligt mer med stöd av ett avtal som inte finns. Det är alltså bruksvärdessystemet som gäller och intet annat.

-        ”Vi anser givetvis att hovrätten har gjort helt rätt bedömning. Istället för att Fastighetsägarna lägger över förhandlingsansvaret på hyresnämnd och hovrätt så kanske den nu kan fokusera på att vara en förhandlingspart”, säger Hyresgästföreningen region Stockholms ordförande Greger Björkegren i ett pressmeddelande.

Stockholmsmodellen var tänkt som ett poängssystem för hyressättningen, men inte att hyrorna skulle höjas på grund av den. Tanken vara att det totala hyresuttaget skulle var detsamma, men att omfördelningar utifrån systemets kriterier kunde göras. I slutfasen av förhandlingarna krävde både Fastighetsägarna och de allmännyttiga bostadsbolagen ändå hyreshöjningar och därför blev det inget avtal.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .