Skip to main content

Nyheter

Hur blir det med hyrorna?

Pengar i handen
Hyresförhandlingarna för 2021 har inte påbörjats ännu, men det finns en hel del indikationer om hur parterna ställer sig till kommande hyresjustering.

Mot bakgrund av coronapandemin har Hyresgästföreningen fört fram att det inte är läge med några hyreshöjningar nu. Detta är den korta versionen.

Det finns också andra faktorer som påverkar villkoren för hyresgästerna, och de är politiska och handlar främst om skatter. Här är hyresgästerna missgynnade. Om man äger sin bostad har man subventioner i form av skatteavdrag för räntor och möjlighet att använda sig av ROT-avdraget vid renovering. Hyresgäster har ingenting sådant.

Till olikheterna mellan de olika boendeformerna kan läggas – till hyresgästernas nackdel – hotet om marknadshyror för nyproducerade hyresrätter och det mer eller mindre gigantiska problemet med renoveringshyror.

Och vad har då parterna sagt så här långt?

Hyresgästföreningen

Kräver att hyrorna ska frysas med anledning av den försämrade ekonomin på grund av coronapandemin.

På det politiska planet kräver Hyresgästföreningen balanserade skattevillkor mellan de olika boendeformerna, statliga topplån, förbättrade bostadsbidrag och ett renoveringsstöd för hyresrätten. Vidare att stoppa allt vad marknadshyror heter.

Sveriges Allmännytta

Säger nej till frysta hyror, men har inte ställt något konkret hyreskrav. Organisationen vill se mer flexibla och mer varierade hyreshöjningar.

Fastighetsägarna

Säger nej till frysta hyror och ställer krav på 2,5 procents hyreshöjning.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .