Skip to main content

Nyheter

Hur mycket ska hyresgästerna betala för inflation, ränta och energipriser?...

bild danderyds äldreboendeVi står idag inför en situation där det knappt går en nyhetssändning utan att det diskuteras vilka stöd som behöver komma till undsättning för de som äger sina bostäder.

Antingen i form av villor eller bostadsrätter. Men inte någonstans ser vi några kommentarer kring hur verkligheten ska klaras för Sveriges ca tre miljoner hyresgäster.

Klasskillnaderna i Nordöstra Stockholm hotar att öka ännu mer

I våra kommuner i nordöstra Stockholm är det samtidigt redan så att vi har bland landets högsta klasskillnader, och de skillnaderna är kopplade till om man äger eller hyr sitt boende. Vi menar att det inte kan fortsätta så här. Vi kan inte ha ett samhälle där hyresgästerna blir fattigare och fattigare samtidigt som en villaägare i Danderyd tjänar ca 25000 kronor i månaden på stigande villapriser. Men så har det sett ut de senaste tio åren. Och även om det nu bromsar in så fortsätter det.

-Hur synd är det om fastighetsägarna?...

Från Hyresgästföreningen menar vi att fastighetsägarna på hyresmarknaden kunnat skära guld i snart tjugo år och det är inte rimligt att hyresgästerna nu ska bära de ökande kostnaderna. Dessutom är det på tiden att staten tar sitt ansvar och ger bidrag till den grupp i samhället som har betydligt mindre marginaler att gräva ur än de som äger sin bostad.

I en undersökning som Hem & Hyra gjorde 2015 i Skåne kunde de visa på enorma vinster för fastighetsägare under perioden 2006-2015. Inte mindre än cirka 1000 kr/mån i ren vinst om man slog ut det på genomsnittet av alla lägenheter i Skåne. Det finns inte heller någon anledning att tro att det bromsat in nämnvärt förrän pandemin och Putin slog till. Så den som letar efter en svältande fastighetsägare i hyresbranschen lär få leta länge än.

Bo-Orättvisan hotar att slita isär Sverige…

Vi kan inte fortsätta den situation som är idag. Staten vräker ut miljarder i skattesubventioner till det ägda boendet medan ingenting går till de som hyr. I dagsläget gör det att redan dagen efter nyproduktion är en hyresrätt ungefär 2500 kronor dyrare per månad än en bostadsrätt. Desstuom ökar hemlösheten och barn vräks i direkt strid mot barnkonventionen som är ratificerad svensk lag.

Redan idag lever vi i en verklighet där trångboddhet, bostadsbrist och renovräkningar skapar segregation och fattigdom. Det leder i sin tur till att en hel generation växer upp utan framtidsdrömmar. I alla fall om deras föräldrar råkar bo i en hyresrätt. Så kan vi inte ha det. Låt därför inte årets hyresförhandlingar och fördelningar av statligt stöd på grund av ökande kostnader slita isär vårt vackra land ännu mer. I våra nordöstra Stockholmskommuner kan vi redan idag se att vi måste titta mot den afrikanska kontinenten för att hitta liknande klasskillnader mellan fattig och rik. En stor del av den skillnaden stavas boende…

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .