Skip to main content

Nyheter

Hyresgäst: Låt dig inte luras!

Malmvägen Wiki
Allt fler debattörer påstår att vi har en hyresreglering i Sverige. De har fel, och de ljuger dessutom. Uppenbarligen utan att skämmas ett endaste dugg.

När man läser Expressens ledarsida fredagen den 19 maj så reser sig såväl nackhår som allt annat hår. Återigen idiotförklaras 3 miljoner hyresgäster – och dessutom tidningens läsare. Plus landets nästan 11 miljoner invånare.

Varför fortsätta att ljuga om att vi skulle ha en hyresreglering i konungariket Sverige?

Expressen är i och för sig långt ifrån ensamma om det ljuget. Svenska Dagbladet, Timbro och organisationen Fastighetsägarna är lika flitiga med denna lögn de med. Plus en massa debattörer och förståsigpåare av olika kalibrar på alla möjliga håll och kanter. Och det har ett gemensamt – de har fel!

I sak så fanns det en hyresreglering i Sverige, men den avskaffades i början av 1970-talet (den infördes av samlingsregeringen under andra världskriget). Sedan dess har riksdagen gett hyresbostadsmarknadens parter i uppdrag att förhandla om hyrorna, och andra boendevillkor, Vilket betyder att politiken inte lägger sig i. Precis som på arbetsmarknaden alltså. Någon hyresreglering finns inte.

Vi har alltså förhandlade hyror i Sverige. Inget annat.

Vad ovanstående organisationer och debattörer egentligen menar med sitt ljug, är att alla hyresvärdar ska få sätta hyrorna helt själva – utan förhandlingar. Marknadshyror alltså.

Vilket i sig innebär att landets tre miljoner hyresgäster inte ska få något att säga till om alls. Påminner en hel del om diktatur. Eller vad tycker du?

Vi i Hyresgästföreningen Sollentuna har tagit upp denna falskmynthet otaliga gånger. Bland annat genom artiklar på denna hemsida. Vi tycker att rätt ska vara rätt. Det vore på sin plats att regeringen sade ifrån här, men det ska man nog inte förvänta sig. Men rätt vore det!

Att Expressens ledarskribent (okänt vem – tidningen är ju som alltid hemlig på den punkten…) också menar att årets rekordhöga hyreshöjningar (de högsta på 30 år) är för låga, tar ju liksom priset…

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .