Skip to main content

Nyheter

Hyresgästföreningen och Byggnadsarbetareförbundet: En lång bostadskris är en katastrof för Sverige

Marie Linder HGF
Förbunden presenterar tre förslag för att mota byggkrisen.

90 procent av den svenska befolkningen bor idag i en kommun med bostadsbrist, konstaterar förbunden, och presenterar tre förslag – med adress regeringen – för att lösa krisen:

Johan Lindholm Byggnads 4
Inför förmånliga bygglån och investeringsstöd
för att få igång byggandet igen. När företagen ställer in eller skjuter upp byggstarter måste staten förse marknaden med förmånliga bygglån som ersätter det dyra egna kapitalet, mot att en lägre hyra sätts. Endast så kan företagens behov av högre intäkter och hushållens behov av lägre hyror förenas i lågkonjunktur, och hålla uppe byggandet. I dessa kristider bör regeringen också komplettera lånen med ett utvecklat investeringsstöd.

Inrätta en kriskommission. Ingen vet hur lång lågkonjunkturen blir och regeringen måste vara beredda att snabbt sätta in fler åtgärder. Därför bör man tillsätta en kriskommission som samlar aktörer från branschen och som kontinuerligt ger regeringen en uppdaterad bild av läget.

Inför en nationell översiktsplan för Sverige som samordnar bostadsbyggandet, med regionala byggkvoter som öronmärks till respektive kommun, och en planeringsbonus där staten bidrar ekonomiskt. Alla kommuner med bostadsbrist måste planera för fler bostäder. Om kommunen inte vill planera sina kvoter ska regionen få rätt att detaljplanera.

Läs Marie Linders (Hyresgästföreningen) och Johan Lindholms (Byggnadsarbetareförbundet) debattartikel i Expressen: https://www.expressen.se/debatt/en-lang-bostadskris-ar-en-katastrof-for-sverige/.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .