Hyresgästföreningen region Stockholm om kriget och krisen i Ukraina
Det finns många frågor om detta inom Hyresgästföreningen, och här är svar på de vanligaste av dem inom region Stockholm.
Många frågor och stor oro kring kriget i Ukraina visar på det stora engagemanget bland de förtroendevalda i Hyresgästföreningen region Stockholm. Här är svar på flera av de vanligaste frågorna om vad du kan göra och vad som gäller våra fritidslokaler.
Rysslands krig mot Ukraina har på kort tid drivit över 3 miljoner människor på flykt, och så många som 200 000 individer kan komma till Sverige på grund av kriget. För att kunna ta emot dessa människor på ett bra sätt kommer det att krävas att vi arbetar tillsammans.
Inom Hyresgästföreningen region Stockholm finns ett stort engagemang där många förtroendevalda och aktiva medlemmar ställer frågor om hur vi kan bistå på bästa sätt. Men också oro: Vad händer om konflikten eskalerar? Hur kan vi påverkas och hur kan vi förbereda oss? Som organisation vill och kan Hyresgästföreningen stötta i mottagandet av människor på flykt och i att möta människors oro.
Här är några exempel på vad vi kan göra lokalt:
- Bjud in till samtal i kvarterslokalen för att lindra oro.
- Sälj fika och skänk intäkterna till insamlingar för människor på flykt.
- Bjud in till informationsträffar gällande krisberedskap, gärna i samarbete med en organisation som jobbar med detta för att säkerställa att informationen blir korrekt.
- Kontakta kommunen för att stämma av samverkansmöjligheter.
- Anordna en ”preppingcirkel” tillsammans med ABF.
- Anordna en loppis och skänk pengarna till en insamling för människor på flykt.
- Anordna aktiviteter för boende i området och människor på flykt, gärna i samarbete med andra organisationer. Ett exempel kan vara dagverksamhet med fika och möjlighet till samtal och lek. (Se Hyresgästföreningens hemsida gällande riktlinjer för verksamhet med barn).
Övernattning i lokalerna *Se fotnot nedan.
Det ställs frågor om möjligheten att upplåta kvarterslokalerna som tillfälliga boenden för övernattning. Vi vill därför informera om följande:
- Generellt råder övernattningsförbud i de kvarterslokaler vi disponerar. Dessa lokaler är, i enlighet med respektive boinflytandeavtal, avsedda enbart för att bedriva lokal boinflytandeverksamhet. Kvarterslokalerna ska även kunna lånas ut till hyresgäster i ett visst bostadsområde eller kvarter för att exempelvis anordna barnkalas.
- OM människor på flykt ska erbjudas att bo i kvarterslokalerna (vilket givetvis är mycket bra tänkt) så är det fastighetsägaren som ska ta det initiativet.
- Om en fastighetsägare tar ett sådant initiativ måste denna kontakta Sandra Appelgren eller Ann-Charlotte Gjöthlén på Boende- och medlemsutvecklingsenheten, då det är dessa två som ansvarar för att teckna lokalavtal med fastighetsägarna.
- Kontakt med Boende- och medlemsutvecklingsenheten måste tas för att reda ut bl a försäkringsfrågan. Hyresgästföreningens verksamhetsförsäkring omfattar enbart traditionell verksamhet som bedrivs i vår egen regi och dit bedömer vi inte att detta angelägna räknas.
- Tar en fastighetsägare ett initiativ och för en dialog med Boende- och medlemsutvecklingsenheten kan det eventuellt bli aktuellt att fastighetsägaren tillfälligt tar tillbaka en eller flera lokaler för att upplåta dem för människor på flykt att bo i. Men då måste detta vara överenskommet med oss i Hyresgästföreningen region Stockholm.
*Fotnot
I denna text kan det verka som om att Hyresgästföreningen region Stockholm är de som disponerar fritids- och kvarterslokaler inom Hyresgästföreningen Sollentuna. Så är inte fallet. Det är Hyresgästföreningen Sollentuna som äger kontrakten för dessa lokaler med fastighetsbolagen (Sollentunahem, John Mattson Fastighetsföretagen AB och Victoriahem). Och det är också Hyresgästföreningen Sollentuna som är motpart till dessa bolag vad gäller de frågor som anges ovan.- Skapad
- Senast uppdaterad .