Skip to main content

Nyheter

Inga centrala yrkanden från Sveriges Allmännytta

sveriges allmannytta logo farg staende
Anser att hyresförhandlingarna ska skötas lokalt, och inte centralt.

Torsdagen den 14 september presenterade Fastighetsägarna i Göteborg och Stockholm centrala krav på hyreshöjningar för 2024, som ligger på 12 procent.

Sveriges Allmännyttas Anders Nordstrand och Petra Hallberg skriver på DI Debatt att hyresförhandlingarna ska skötas lokalt och inte centralt, och meddelade samtidigt att Sveriges Allmännytta inte kommer att komma med några centrala hyreskrav.

Ur debattartikeln:

”Den här veckan har både Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna gått ut med centrala krav på hyresförhandlingarnas resultat. Men nu är inte tid för stridsrop med krav på låga eller höga hyreshöjningar. Förhandlingarna ska göras lokalt, inte centralt. De lokala parterna bör snarast inleda förhandlingarna och metodiskt ta sig igenom den trestegsmodell som de centrala parterna rekommenderar. Denna modell innebär att man väger in den allmänna kostnadsutvecklingen, de lokala förutsättningarna och hyresgästernas intresse.

De centrala parterna har förhandlat i många år för att finna former för att stödja de lokala parterna och underlätta de lokala förhandlingarna.

Från Sveriges Allmännytta avser vi inte att presentera någon central siffra utan vi kommer att stödja medlemsföretagen i de kommande lokala förhandlingarna. Det är det bästa sättet att hedra överenskommelsen och visa att parterna är mogna att ta ansvar för en väl fungerande hyresmarknad också i ekonomiskt kärva tider.”

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .