Kan momsfrågan vara en framgångsfaktor för nyproduktionen av hyresrätter?
EU har nyligen öppnat för att medlemsländerna ska kunna fatta egna beslut om moms i förhållande till hyresrätter.
Ekofinrådet i EU (Europeiska unionens råd för ekonomiska och finansiella frågor) fattade nyligen beslut om ändringar i EU:s momsdirektiv. Detta beslut innebär att nu kan medlemsländerna fatta egna beslut om låg moms på bostadshyra. Omvänt – EU-lagstiftningen sätter inte längre stopp för just det som den tidigare gjort.
Detta välkomnas ju naturligtvis av Sveriges Allmännytta med flera. Läs om skälen till detta ”firande” här: https://www.sverigesallmannytta.se/eu-oppnar-for-lag-moms-pa-bostadshyra/.
Och visst. Det finns fördelar med denna möjlighet. Sveriges Allmännytta menar att nyproduktionshyran skulle kunna bli 12 procent lägre i och med detta.
Men vad är det som säger att bostadsbolagen kommer att använda denna möjlighet till sänkta nyproduktionshyror? Det vet man inte. Kan det bli så att bostadsbolagen hellre behåller denna ”vinst” själva, och att nyproduktionshyrorna även fortsättningsvis kommer att vara mycket höga? Det vet man inte.
Det som historiskt starkt talar för att intresset för att behålla ”momsvinsten” själva bland bostadsbolagen är som följer.
Sedan flera år finns möjlighet att bygga flerfamiljsbostäder i trä som kan minska produktionskostnaderna med upp till 25 procent. Intresset hos de allmännyttiga bostadsbolagen är väldigt lågt.
Kommunerna (som ju äger de allmännyttiga bostadsbolagen) har länge haft alla möjligheter i världen att arrendera ut sin mark, istället för att sälja till dyra pegar, till sina allmännyttor när det ska byggas nya hyresrätter. Skillnaden mellan att sälja och arrendera ut kan utgör runt 20 procents minskade byggkostnader.
Alltså – möjligheterna till att få till lägre nyproduktionshyror har funnits sedan länge, men allmännyttorna och dess ägare kommunerna har inte brytt sig i detta.
Vad är det som säger att ovan nämnda kommer att bry sig nu bara för att det handlar om moms?- Skapad
- Senast uppdaterad .