Kraftig ökning av hyreskontrakt utan besittningsrätt
På tio år har dessa hyreskontrakt ökat från 12 842 till 22 468.
Vad innebär nu detta att inte ha besittningsrätt? Jo, du som hyresgäst är utan ett viktigt skydd i ditt boende och kan inte gå till Hyresnämnden och motsätta dig en uppsägning.
Din värd kan säga upp dig när som helst, och sedan gå direkt till Kronofogden för att avhysa dig. Vill du motsätta dig detta måste du gå till Tingsrätten. Om du förlorar där, kan du få betala motpartens – det vill säga hyresvärdens – rättegångskostnader.
När man tecknar ett hyreskontrakt utan besittningsrätt med sin hyresvärd så ska det godkännas av Hyresnämnden. Sådana ärenden hanteras lite med vänster hand av nämnden, och den enda granskning som görs är att ansökningsblanketten är rätt ifylld. Nämnden kontrollerar aldrig om t ex hyresvärden verkligen har för avsikt att riva, genomföra en större ombyggnad eller använda lägenheterna som evakueringsbostäder för sina hyresgäster i andra fastigheter. Ett så kallat rivningskontrakt utan besittningsrätt gäller normalt i fyra år.
Hyresgästföreningen menar att det ska ställas högre krav på hyresvärdarna – att de ska lämna mer information om vad man avser att göra med hyresfastigheten.
Läs mer om besittningsrätt: https://www.hyresgastforeningen.se/stod-och-rad/avtal-och-juridik/besittningsratt/?gclid=EAIaIQobChMI_urLqYrS-QIVQp_VCh0SqgziEAAYASAAEgLbM_D_BwE.- Skapad
- Senast uppdaterad .