Skip to main content

Nyheter

Lägg ner idén om social housing

Malmvägen Wiki
Denna fråga poppar upp titt som tätt, och ibland från oväntade håll.

Nu senast har bostadsforskaren och ekonomihistorikern Jan Järnmark, samt oppositionsrådet i Stockholms stad Jan Jönsson (L), tagit upp just denna fråga i dels i en intervju i DN, och dels på bostadspolitik.se.

Järnmark menar att den hyresreglering som infördes under andra världskriget (och avskaffades i början av 70-talet), har lett till att vi har bostadsbrist och köer sedan dess. Men det är inte sant. På 70-talet hade vi ingen bostadsbrist, och det var det så kallade miljonprogrammets förtjänst. Ett mycket klokt politiskt beslut.

Han säger sig vara en varm anhängare av social housing, men kan inte peka på vad det skulle lösa och undviker framför allt vilka problem det skulle ställa till med. För det blir problem. Se bara på England.

Jan Jönsson menar att vi borde ha ett social housingsystem likt det i Finland. Problemet med det är att man inte har social housing i Finland, så vad är det vi ska kopiera?

Social housing löser inte problemen på bostadsmarknaden. Det finns bara en lösning – att bygga mera bostäder. Gärna snabbt och billigt. Det är redan bevisat flera gånger om att det går att göra det – om bara den politiska viljan finns. Och den fattas.

Det blir inte fler bostäder för att man inför detta system. Men det är fler bostäder vi behöver. Så en samling kring ökat bostadsbyggande vore på sin plats istället för floskiga kopior av marknadslösningar.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .