Skip to main content

Nyheter

Läsunderhållning: Edsbacka krog

Edsbacka krog wiki
Edsbacka är en gammal handelsplats. Dit kunde man komma med båt via Edsviken, eller via vägar från Fresta, Vallentuna och Täby.

Samtliga artiklar har tidigare publicerats på webbtidningen Din Lokaltidning som drevs av kooperativet Din Röst under åren 1999-2015.

”Ed” är för övrigt ett gammalt ord för ”näs”. I Sollentuna kommuns vapen ser man tre skepp som rullas över just ”edet” mellan Edsviken och sjön Norrviken.

Handelsplatsen omfattade egentligen inte bara själva Edsbackaområdet, utan hela landsträckan mellan Edsviken och sjön Norrviken och även Tuna i Rotebro.

Då handelsplatsen så småningom miste sin betydelse fick den en efterträdare – Stockholm.

I Stockholm var man orolig för konkurrensen från Edsbacka, att Edsbacka skulle dra till sig för mycket handel. Med alla medel försökte man förhindra handel på Edsbacka under lång tid, men det bet inte riktigt. Fram till på 1500-talet var Edsbacka fortfarande en viktig handelsplats. Med tiden blev det så att handeln bara bedrevs under vissa tider. Man uppfann marknaden – Edsbacka marknad som hölls, och fortfarande hålls, på hösten. Ursprungligen vid den helige Mikaels dag (”Mikaeli”) den 29 september.

Och det är här någonstans som krogen kommer in. Det fanns ett behov hos besökarna att köpa mat och dryck, så då startades krogverksamhet som sedemera blev Edsbacka krog.

På 1800-talet förbjöds marknaden då man från samhällets sida ansåg att det var alltför mycket fylla och slagsmål. Edsbacka krog drogs med i detta och tvingades att stänga 1872 på grund av brist på gäster.

Edsbacka krog startades år 1626 då kung Gustav II Adolf utfärdade ett privilegiebrev till proviantmästaren Henrik Olofsson. Privilegiebrevet gav Olofsson rätten att driva ett värdshus vid Edsbacka. Drottning Kristinas förmyndarregering gav senare krogen rätt att ge nattlogi till resande gäster.

Men 1872 brakade det alltså samman. Krogen stod tom, eller användes till det ena och det andra, i hela 111 år. Krogen fungerade som skola fram till 1893. Därefter användes den som statarbostad under en tid. Tills valborgsmässoaftonen 1983 då stjärnkrögaren Christer Lingström återöppnade Edsbacka krog med buller och bång. Lingström drev krogen i 27 år. Krogen var under många år den enda svenska som hade två stjärnor i det statusfyllda ”Guide de Micheline”. Den första stjärnan fick man 1992, och den andra år 2000.

2010 sålde han det hela och numera heter etablissemanget Edsbacka Wärdshus.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .