Skip to main content

Nyheter

Märkliga affärer

Flygande pengar
Sollentunahem ska bygga om två tidigare kommunala verksamhetsfastigheter till hyresrätter. Det är ju bra, men hur går detta egentligen till?

Strax före jul kom nyheten att Sollentunahem ska köpa fastigheterna Spaden 1 i Häggvik och Hållplatsen 8 i Helenelund, i syfte att bygga om dem till hyresrätter. Man räknar med att det kan bli mellan 75 och 100 nya hyresrätter.

Fastigheterna har tidigare varit äldreboenden, som kommunen nu inte längre behöver.

Planen är att Sollentunahem köper dessa fastigheter av ägaren SKAB (Sollentuna kommunfastigheter AB) – och här börjar det bli intressant.

2017 genomfördes en fission av Sollentunahem, vilket bland annat innebar att alla så kallade kommersiella fastigheter (sådana som det inte bor folk i) fördes över till det nybildade kommunala bolaget SKAB. SKAB betalade ingenting till Sollentunahem för detta.

Sammantaget medförde fissionen att värden för över tre miljarder kronor fördes över från Sollentunahem till andra kommunala bolag.

Nu, fem år senare, så ska Sollentunahem köpa tillbaka två av dessa fastigheter!

Ebberöds bank ligger nära till hands här…

Detta innebär i praktiken att man funnit ett nytt sätt att plocka ut pengar ur det allmännyttiga bostadsbolaget Sollentunahem på ett enkelt sätt. Först tar man fastigheter utan att betala, sedan säljer man tillbaka dem och får betalt.

Är det så här vi ska ha det med medborgarnas eget ägandes bolag?
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .