Skip to main content

Nyheter

När ska lika vara lika?

Europaparlamentet wiki
Förutsättningarna för ägt och hyrt boende är väldigt olika, och skillnaderna tenderar att öka.

Ett färskt exempel på hur många ser på ägt respektive hyrt boende fick vi nyligen från EU-parlamentet. Där röstades ett förslag om tvångsrenoveringar av småhus ner. Energi och klimat var syftena bakom förslaget.

Nu är det inte beslutet i parlamentet i sig som är intressant här, utan den svenska debatten om förslaget i fråga.

Sedan månader tillbaka har flera debattörer, grupper, organisationer, politiker med flera bedrivit rena skräckpropagandan. På nivån ”får lämna hus och hem”, ”kommer att kosta en husägare minst en halv miljon kronor” och liknande. Mest aktiva och högljudda har politiker på den högra sidan av den politiska skalan varit.

Tänk om samma aktörer vore lika engagerade när det gäller de tiotusentals hyresgäster som drabbas av renovräkningar vart år!

Det finns många gemensamma nämnare mellan tvångsrenoveringar och renovräkningar. Den största skillnaden är dock att tvångsrenoveringar inte finns (då förslaget röstades ner i EU-parlamentet), men att renovräkningar gör det i allra högsta grad.

Så här går det till: En hyresvärd bestämmer sig för att renovera och rusta upp sina hyresfastigheter. Enligt regelverket skickar då hyresvärden ut ett dokument om vad som ska göras i fastigheten (vad som egentligen ska göras är ofta väldigt otydligt) för att hyresgästerna skriftligen ska godkänna detta. De hyresgäster som inte skriver under hamnar så småningom i Hyresnämnden, som 99 gånger av 100 godkänner fastighetsägarens plan för renoveringen. Detta är steg 1, och det blir värre.

I ett senare skede meddelar hyresvärden vad man vill ha i hyreshöjning för renoveringsinsatsen. Dessa krav ligger vanligen på mellan 40 till 60 procents hyreshöjning. Detta gör att många hyresgäster tvingas flytta då man helt enkelt inte har råd – därav uttrycket ”renovräkning”. En indirekt vräkning av ekonomiska orsaker.

Så vi tar det igen – ni som högljutt debatterade mot tvångsrenoveringarna kan väl göra detsamma när det gäller renovräkningar av hyresgäster! Här är några ledtrådar: det behövs bättre lagstiftning kring detta på hyresbostadsmarknaden, hyresgästerna måste få större inflytande vid renoveringar, ROT-avdrag ska kunna användas av hyresgäster vid renoveringar och Hyresnämnden måste reformeras.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .