Skip to main content

Nyheter

Nu blir det tjingeling och rock´n roll!

12 okt 2019 3
Hyresgästföreningen har startat en namninsamling för att få till en folkomröstning i Sollentuna för att stoppa utförsäljningarna och ombildningarna av kommunens hyresrätter. Kom med du också!

Namninsamlingen smygstartade söndagen den 13 november, och kommer att pågå till och med den 13 maj 2023. Vi behöver få in runt 5 000 namnunderskrifter för att tvinga kommunens fullmäktige att besluta i frågan.

Om vi får ihop tillräckligt med namnunderskrifter för en folkomröstning om denna fråga, så ska de först kontrolleras av kommunens valnämnd och sedan behandlas av kommunens fullmäktige. Om mer än en tredjedel av kommunfullmäktiges 61 ledamöter röstar ja till detta förslag, så kommer en folkomröstning att genomföras.

Efter folkomröstningen så ska kommunfullmäktige behandla resultatet – och om vi tänker oss att folkomröstningen säger ja till att stoppa utförsäljningar och ombildningar – och ska besluta om huruvida man ska följa resultatet eller inte. Detta betyder att folkomröstningen inte är beslutande, bara rådgivande.

Och varför gör vi det här. Jo, vi har fått nog. Den politiska majoriteten har i årtionden misshandlat Sollentunahem å det grövsta. Sålt till bostadsföreningar till underpriser, sålt till andra fastighetsbolag (Wallenstam och John Mattson Fastighetsföretagen AB) till underpriser. Därutöver gjort en värdeöverföring från Sollentunahem till andra kommunala bolag om hela tre miljarder sjuhundrafemtio miljoner kronor. Precis, du läste rätt – 3 750 000 000 kronor.

Och den politiska majoriteten frågade inte medborgarna och hyresgästerna om detta. Men det är medborgarna som äger Sollentunahem, inte partierna i majoriteten.

Sollentunahem är nu mer likt det sjunkande skeppet Titanic än ett bostadsbolag.

Vi har skapat en kampanjorganisation för detta.

Kampanjledare är Mette Hildingsson från den lokala hyresgästföreningen Centrala Edsberg.

Vi har kontaktpersoner i våra tio lokala hyresgästföreningar.

Vi har kontaktpersoner i styrelsen för Hyresgästföreningen Sollentuna.

Vi har gjort en kampanjhemsida, där du kan hitta kontaktuppgifter till personerna ovan, namninsamlingslistor, massor med information om vårt folkomröstningsinitiativ och regler med mera om folkomröstningar: www.hgfsollentuna.se/stopp.

Kom med du också! Nu!

Fotnot

Sedan 1980 har det genomförts 146 kommunala folkomröstningar.

Endast två av dem har handlat om kommunala allmännyttiga bostadsbolag:

Ekerö 2012: Försäljning av kommunens aktier i AB Ekerö Bostäder.

Haninge 2022: Återköp av bostadsbolag.

I Sollentuna har det genomförts två folkomröstningar sedan 1980. Bägge handlade om trängselavgifterna i Stockholms stad och de genomfördes 2003 och 2006.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .