Nyheter

Nu har ombildningarna i Stockholms stad blivit verklighet

Stadshuset2
Den första ombildningen i den politiska majoritetens ”satsning” är nu genomförd.

Den 25 februari ”överlämnade” bostads- och fastighetsrådet Dennis Wedin (M) 37 hyresrätter i Västertorp till den nybildade bostadsrättsföreningen. Och är stolt över det. Wedin beskriver det så här för SVT: - Nu får även personer som bor i ytterstaden möjlighet att köpa sina lägenheter.

Daniel Wedin m
Men det är ju inte det som är behovet. Behovet består av att det finns alldeles för få bostäder i Stockholm, ja i nästan hela Sverige för den delen. Att ombilda hyresrätter till bostadsrätter löser inte bostadsproblemen, snarare förvärrar dem.

Att detta nu sker ska ses i ett politiskt perspektiv. Främst Moderaterna gick till val på att ombilda stadens hyresrätter till bostadsrätter 2018. Storvulet satte man som mål att ombilda hela 20 000 hyresrätter.

Verkligheten har blivit en annan, vilket Wedin väljer att inte prata om.

Det är bara 2 000 av de 20 000 hyresgästerna som är intresserade av att ombilda, alltså 10 procent. Ett politiskt bakslag naturligtvis. Vidare så subventionerar staden priserna rejält – med mellan 15 och 40 procent ungefär, jämfört med priserna på jämförbara bostadsrätter i de elva bostadsområden som är föremål för ombildning.

Det pratar Wedin inte heller om.

Just de här 37 hyresrätterna på Terrängvägen i Västertorp har subventionerats med 21 600 kronor per kvadratmeter. Med närmare 40 procent.

Karin Wanngård s stockholm
Oppositionen i Stadshuset tiger naturligtvis inte still. Så här säger oppositionsrådet Karin Wanngård (S) till SVT:  - Det råder redan brist på billiga lägenheter och det här är hyresrätter som aldrig kommer tillbaka till Stockholms bostadsmarknad. Nu försvinner lägenheter som många Stockholmare skulle ha råd att hyra.

Men det bryr sig ju den politiska majoriteten inte om, utan vill nu också ombilda 300 hyresrätter i Grimsta, Bagarmossen och Rågsved innan sommaren.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Boutvecklare & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier