Nyheter

Politiska pinsamheter i vår grannkommun Järfälla

Flygande pengar
Ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter är alltid ett trauma såväl i politiken som för individer. Järfälla kommun har nu tagit ytterligare ett steg i detta eländes elände.

Debattvågorna har under lång tid gått höga när det gäller ombildningen av 150 hyresrätter i Hårsta Backe i Jakobsberg. Ombildningsprocessen, och de politiska turerna, har kantats av många märkligheter samt starka misstankar om fusk. Bland annat vad gäller ombildningskonsultens häpnadsväckande förmåga att trolla fram en extra röst vid köpestämman – en röst som avgjorde i meningen att då blev det lagstadgad majoritet för köp, det vill säga ombildning till bostadsrätter.

Ovanpå det så är det många hyresgäster och politiker som är mycket, mycket tveksamma till hur det gått till med fullmakter inför ovan nämnda köpestämma. Hyresgästföreningen Järfälla är än mer tveksam till huruvida detta har gått rätt till eller inte.

Men de maktfullkomliga majoritetspolitikerna i Järfälla kommun ger ju fullständigt fanen i det, och har nu gett grönt ljus till denna mycket, mycket tveksamma ombildning.

Majoritetspolitikernas kommentarer till det inträffade gör det hela inte mycket bättre inte:

Kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) i ett uttalande till tidningen Hem & Hyra: - Många är ofrivilligt fastlåsta i en hyresrätt. Ombildning är ett sätt att bryta segregationen.

Kommentar: Myten om att det är tvång som gör att man blir hyresgäst sitter tydligen fastgjuten hos Feldman. Fakta är att de som av vilket skäl som helst inte köper kommer ofrivilligt att bli ”fastlåsta” som hyresgäster hos sina grannar. Vem har önskat det? Ombildning stärker segregationen och intet annat.

Tips: Ett besök i verkligheten rekommenderas här Emma Feldman.

Centerpartisten Apraham Melki tar ett steg till i tokigheterna och menar att ombildningen kommer att ”lyfta” området, öka tryggheten och åtgärda svarta kontrakt samt trångboddhet. Här finns uppenbarligen ett akut behov av besök i verkligheten – och inte bara en gång, utan flera.

Om vi bara tar en sak i Melkis påståendehög: kommer lägenheterna att bli större när de ombildas till bostadsrätter?

Melki har vidare gjort ett påstående till som är helt outstanding i sammanhanget: ”…det går inte att påvisa stöd för osäkerheter som framförts…”.

Sanningen är som följer: om det är någonstans i Sveriges avlånga land som det funnits just massor med osäkerhet vid en ombildning, så är det just i Hårsta Backe i Jakobsberg. Ännu ett skäl till ett flertal besök i verkligheten…
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier