Rapport: Ett eget rum
Hyresgästföreningen har kartlagt könsskillnaderna på bostadsmarknaden.
Kartläggningen sträcker sig från förra seklet till idag, och är den första stora kartläggningen om könsskillnaderna på bostadsmarknaden.
-En jämlik bostadsmarknad kräver att staten kontinuerligt investerar och bygger hyresrätter med rimliga hyror, snarare än som nu; skjuter över ansvaret för bostadsförsörjningen på de enskilda hushållen. Det är tydligt att kvinnor förlorar i större utsträckning på en bostadsmarknad där för få hyresrätter byggs, säger Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder i ett uttalande på organisationens hemsida.
Här kan du läsa rapporten: Ett eget rum - bostadsfrågan ur ett jämställdhetsperspektiv - Hyresgästföreningen.
Lite ur kartläggningen:
- Nästan sju av tio kvinnor tycker att det främst borde byggas fler hyresrätter. Motsvarande andel bland män är 57 procent.
- Nästan fyra av tio kvinnor anser att bostadsbristen är ett mycket stort samhällsproblem, medan motsvarande bland män är tre av tio.
- 57 procent av kvinnorna skulle inte ha råd att bo kvar i sin lägenhet om de separerade med sin partner, bland män är siffran 36 procent.
- En separation minskar sannolikheten för kvinnor att äga ett boende. Män äger i genomsnitt 17 procent mer under äktenskapet och 75 procent mer efter en skilsmässa.
- Kvinnor bor 9 kvadratmeter mindre efter separation.
- För kvinnor går en större andel av den disponibla inkomsten åt till boendet. Det gäller även för många kvinnor som är samboende där 53 procent svarat att de delar lika på boendekostnaderna, och endast 28 procent att de delar på kostnaderna efter inkomst.
- Unga kvinnor är mer oroliga för att hitta boende i framtiden och tvekar i högre grad på att bilda familj på grund av det osäkra läget på bostadsmarknaden.
- En större andel kvinnor, 39 procent, anser att bostäder bör förmedlas efter behov och inte efter en rak kö.
Thomas Axelsson
- Skapad
- Senast uppdaterad .