Skip to main content

Nyheter

Stor oro vad gäller förhandlingarna med de privata fastighetsägarna

Bild 043
Organisationen Fastighetsägarna kraschar hyresförhandlingarna på löpande band – har satt det i system.

Från och med den 1 januari 2023 finns möjligheten att begära att en skiljeman ska avgöra de nya hyresnivåerna när det gäller hyresförhandlingarna med de privata hyresvärdarna. Tidigare fanns bara denna möjlighet när det gällde de allmännyttiga bostadsbolagen (bolag ägda av kommuner). Då via hyresnämnden vars sista station är just en skiljeman.

Nu har Fastighetsägarna systematiserat detta och lämnar hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen fortast möjligt med hopp om att skiljemannen ska besluta om en så hög hyreshöjning som möjligt. Förhandlingar är alltså inte intressanta längre.

Bara under vecka 38 så strandade (det vill säga att Fastighetsägarna frånträdde) hyresförhandlingarna i inte mindre än 30 kommuner. Fler är att vänta.

Här kan nämnas Karlskrona, Malmö, Kalmar län, Jönköpings län, Hallands län samt Alingsås, Göteborg, Trelleborg och Växjö.

Det har i sammanhanget visat sig att Hyresgästföreningen inte kan tvinga fastighetsägarna tillbaka till förhandlingsbordet, vilket gör att Fastighetsägarna sitter på hjärter ess. Genom att stranda förhandlingarna så får man som man vill. Detta har hyresnämnden i Göteborg slagit fast.

Att detta är ett sätt för Fastighetsägarna att ”runda” förhandlingssystemet – och därigenom ta bort hyresgästernas inflytande över hyresutvecklingen – är inte att missta sig på.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .