Skip to main content

Nyheter

Sveriges hyresgäster måste få stöd

Marielinder3
Kräver Hyresgästföreningen i en debattartikel i Aftonbladet.

Det ägda boendet har länge gynnats av stora miljardsstöd i form av ränte- och ROT-avdrag. När kommer ett motsvarande stöd till Sveriges tre miljoner hyresgäster?, skriver Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder och chefsekonomen Martin Hofverberg i debattartikeln.

Martin Hofverberg förbundets bild
Debattartikelns tre viktigaste punkter
:

Det ägda boendet får 53 miljarder. De som äger sitt boende fick under förra året statliga subventioner på 53 miljarder i form av ROT- och ränteavdrag. Stöden har gjort att de rika blir rikare och bidragit till att Sverige har högst förmögenhetsojämlikhet i EU.

Kostnaden för hyresrätter har fördubblats. En rad förändringar i skattesystemet sedan 90-talet har gjort att kostnaden för hyresrätter sedan dess har fördubblats. Under senare år har vi också haft rekordhöga hyresökningar som sätter press på hushåll med små marginaler.

Antalet vräkningar ökar. Nu kan vi se att antalet vräkningar ökat med 10 procent sedan förra året. Vi ser också barnfamiljer som är oroliga för att de inte har råd att betala hyran, pensionärer som måste vända på varenda krona för att kunna bo kvar i sitt hem och unga vuxna som inte kan flytta hemifrån.

Tre förslag för rättvisa boskatter

  1. Genomför en skattereform som utjämnar skillnaderna mellan hyrt och ägt boende.
  2. Höj och indexera bostadsbidraget så att det höjs automatiskt när priserna stiger.
  3. Inför ett renoveringsstöd till hyresrätten.

Läs debattartikeln: https://www.aftonbladet.se/debatt/a/W0lLBg/hyresgastforeningen-nu-maste-sveriges-hyresgaster-fa-stod.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .