Systemfel på hyresbostadsmarknaden
Smyghyreshöjningar kan få juridisk status.
Bolagen Heimstaden, Willhem, Victoriahem och Trianon i Malmö smyghöjde hyrorna för 12 600 hyresgäster genom så kallad direktavisering.
Först försökte bolagen att förhandla till sig ytterligare en hyreshöjning för 2023, och när Hyresgästföreningen avvisade detta med hänvisning till att det redan fanns ett hyresavtal för 2023, tog bolagen till ”direktaviseringstricket”.
Det innebär helt enkelt att bostadsbolagen själva höjer hyran och skickar ut aviseringar till hyresgästerna med den nya högre hyran. Och i denna del av processen inträffar något mycket märkligt – om hyresgästen inte accepterar höjningen så händer i stor sett ingenting. Men om en hyresgäst betalar den nya hyran, så anses det att man godkänt den och detta blir då juridiskt hållbart.
Hur snurrigt som helst. Något sådant här skulle inte accepteras i andra delar av samhället.
Detta handlar i grund och botten om att bostadsbolagen vill runda hyresförhandlingar i allmänhet, och förhandlingsordningen i synnerhet.
Det är ju som så att hyresbostadsmarknadens parter sedan många år har ett uppdrag från riksdagen – att förhandla om hyrorna och andra boendevillkor. Då är det inte acceptabelt att den ena parten – i det här fallet bostadsbolagen – kan runda såväl lagstiftning som förhandlingsordning.
Här måste en ändring i lagstiftningen till.
Ytterligare två bostadsbolag var med i denna process – Kanslihuset och Rosengårds fastigheter – men de tog tillbaka sina krav på de direktaviserade hyrorna.
De direktaviserade hyrorna omfattade en hyreshöjning om 1,75 procent.
- Skapad
- Senast uppdaterad .