Skip to main content

Nyheter

Trygghet hit, och trygghet dit...

ljus
Det har verkligen gått inflation i detta begrepp. I synnerhet när det gäller hyresboendet.

Sollentuna kommun satsar på trygghetsfrågorna på olika sätt. Jättebra!

Sollentunahem tar initiativ (tillsammans med kommunen) till att starta en så kallad BID-förening på Malmvägen för att jobba med trygghetsfrågorna. Jättebra!

Flera bostadsbolag införde för flera år sedan så kallade Aptusbrickor för att hyresgästerna skulle känna sig mer trygga. Jättebra! Och så vidare.

Men det finns tyvärr en hake. En mycket stor sådan. Ingen av ovan nämnda har pratat med hyresgästerna – alltså målgruppen. Ingen…

Detta faktum betyder följande: aktörerna i trygghetsarbetet har ingen aning om huruvida deras insatser verkligen träffar målgruppens behov av trygghetsinsatser. Ungefär som att skicka en raket till månen, men inte veta var månen finns. Ingen smart strategi direkt.

Trygghetsarbete måste alltid starta med, och utgå från, samtal med målgruppen. Oavsett om denna är medborgare i allmänhet, villaägare, bostadsrättsägare, hyresgäster eller andra.

Detta missas alltid. Oavsett om det är en kommun, ett bostadsbolag eller polisen som jobbar med trygghetsfrågorna.

Ambitionerna är det inget fel på. Inte alls. Men strategierna lämnar mycket övrigt att önska.

Övervakningskameror är ett populärt inslag i detta. Men vad hjälper det om målgruppen frågar efter något helt annat? Eller i värsta fall inte ens får veta att övervakningskameror satts upp i bostadsområdet?

Då är det ju inte värt någonting alls.

Här behövs ett rejält omtänk.

Som vägledning kan man använda Hyresgästföreningens rapport ”Hyresgästerna 2022”. Länk: https://www.hyresgastforeningen.se/aktuellt/extern-nyhet/rapport-hyresgasterna-mer-otrygga-i-sina-omraden!$4230638/.

Rapporten slår bland annat hål på myten att otrygghet bara finns i hyreshusområden. Det finns stora inslag av otrygghet också i det ägda boendet.

Rapporten visar också följande rangordningslista: belysning, sociala insatser riktade mot barn samt närvaro av väktare och polis kommer högst. Sedan kommer sociala insatser och övervakningskameror. Notera placeringen av övervakningskamerorna här.

Ytterst intressant i sammanhanget så visar rapporten också på en otrygghetsfaktor som inte redovisas annars, eller ens debatteras: den ekonomiska otryggheten. Gemensamt för gruppen hyresgäster och gruppen med ägt boende är den ekonomiska stressen, tillika otryggheten. 40 procent av hyresgästerna uppger att de lever i en ekonomisk stress, och 45 procent av de som äger sitt boende uppger samma sak. Alltså tvärtemot de myter som genomsyrar vårt samhälle vad gäller dels trygghetsfrågorna och dels mycket annat. Det ägda boendet beskrivs ju – mer eller mindre tydligt – som problemfritt annars.

Den karamellen kan allt makthavarna och aktörerna i detta suga på!
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .