Skip to main content

Nyheter

Viktigt beslut av Hyresnämnden i Göteborg

Klubba
Direkt viktig för 150 hyresgäster i Bergsjön, men på lite sikt också för alla hyresgäster i Sverige.

Familjebostäder i Göteborg planerar att renovera 1 000 hyresrätter i Bergsjön. Den första etappen rör 150 lägenheter. Bolaget vill bland annat renovera badrummen med golvklinkers och väggkakel.

Sammantaget räknar bolaget med att hyrorna måste höjas med cirka 15 procent de närmaste fem-sex åren på grund av renoveringen. Lägger man till badrumsrenoveringarna så räknar man med att det tillkommer ytterligare 15 procents hyreshöjning. Badrumrenoveringarna i denna form fanns ursprungligen inte med i planerna. De tillkom då man upptäckte fuktskador i samband med en fasadrenovering.

35 hyresgäster motsatte sig detta och vände sig till Hyresnämnden i Göteborg. Hyresnämnden höll med hyresgästerna med bland annat motiveringen att många hyresgäster skulle få det svårt att klara de nya höga hyrorna. Ett mycket ovanligt beslut. Hyresnämnden tyckte vidare att Familjebostäder inte skött samrådet med de berörda hyresgästerna tillräckligt bra.

- Det är jättebra att Hyresnämnden tar hänsyn till hur den ekonomiska situationen ser ut för de berörda hyresgästerna. Det är sådana här bedömningar Hyresgästföreningen tycker att hyresnämnden ska göra, säger Hyresgästföreningens jurist Sandra Nogueira i ett uttalande på https://www.hyresgastforeningen.se/regioner/vastra-sverige.

Hyresnämndens beslut kan överklagas till Svea hovrätt senast den 27 december.

Hyresnämndsbeslut vad gäller renoveringar går nästan alltid fastighetsägarnas krav till mötes, vilket gör detta beslut unikt.

Vi har haft ett liknande fall i Sollentuna – renoveringen av 199 hyresrätter i Klasro - men det löstes genom förhandlingar mellan Hyresgästföreningen Sollentuna och Sollentunahem och kom aldrig till Hyresnämnden.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .