Skip to main content

Jeanette Anderssons krönika februari 2025

Hur kan vi skapa gemenskap och trygghet i våra bostadsområden? Vad kan DU göra för att bidra till detta? Vad kan VI göra tillsammans?

Vi har många utmaningar. Vi har sophanteringen som verkligen är en utmaning. Vi har underhållet av våra gårdar. Vi har dålig eller trasig belysning och överväxta gårdar som känns otrygga. Vi har tvättstugor som missköts. Vi har garage som inte känns trygga. Vi har många korttidskontrakt och tomställda lägenheter i flera av våra bostadsområden. Vi har uppgrävda gårdar och avstängningar. Vi har bostadsområden med olika hyresvärdar som hanterar frågorna olika. Ja vi har många områden som vi behöver bry oss om.

Jag har valt hyresrätten som min boendeform. Ett aktivt val. Här tänker jag bo så länge jag kan och orkar. Det är mitt hem, mitt bostadsområde och mina grannar. Här vill jag känna mig välkommen och trygg. Det är nog så de flesta av oss känner det.

I samtal med fastighetsägarna får vi ofta höra att mycket av problemen är vi själva, hyresgäster som inte kan ta sitt ansvar. Det bollas tillbaka att NI MÅSTE SKÖTA ER. Men det är ett gemensamt ansvar. Vi måste göra detta tillsammans, hyresgäster och fastighetsägare. Vi har egentligen samma mål men kanske med olika utgångspunkter.

Ja vi boende är olika. En del ser sin bostad som tillfällig för att gå vidare i en ”bostadskarriär”, till en bostadsrätt eller villa. En del ser bara sin bostad som en sovplats. De är inte speciellt intresserade av att engagera sig i sitt nuvarande boende eftersom de är på väg. En del är bara så att dom skiter i allt och alla.

Hur ska vi då kunna enas och få ett levande och tryggt område?

Vi behöver platser att mötas på. Vi behöver gemensamma uteplatser, kvarterslokaler, grillplatser, odlingar etc. Vi behöver gårdar där barnen kan leka och där man kan ta en kopp kaffe med grannarna. Vi vuxna måste finnas där och synas. Vi behöver engagera oss i aktiviteter, i hyresgästföreningen eller i andra föreningar. Vi behöver hälsa och prata med våra grannar. Vi behöver veta vems barn det är som leker på gården. Vems ungdom som hänger i porten. Hur ska vi annars kunna bygga gemenskap och trygghet?

Idag har vi problem med att få till kvarterslokaler där vi kan umgås, där vi kan ha aktiviteter och möten. Våra bostadsbolag är inte alltid så vänligt inställda till att öppna lokaler för sina hyresgäster. Vi har inget emot att vissa byggs om till lägenheter men det ska balanseras med vårt behov av lokaler. Vi anser att ett tryggt område är där de boende bryr sig, där minskar nerskräpning, skadegörelse och kriminalitet. Här kan man också visa på vinster och minskade kostnader. Fastighetsägarna skryter med sina arbeten med trygghet och säkerhet. Men de jobbar mycket med tekniska lösningar som larm och kameror. Men vart är det mänskliga och sociala tänket? Vart är dialogen med de boende?

Här kommer vi att sätta in en kraftsamling under 2025 för att vända synen på kostnader och intäkter. Vikten av hårda och mjuka värden.

Hoppas vi ses i detta arbete.

Önskar dig allt gott!

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .