Skip to main content

Nyheter

Det drar ihop sig till hyresförhandlingar...

Bild 010
Hyresförhandlingarna för 2023 är nu precis runt hörnet.

Förutsättningarna denna gång är inte precis de bästa – dramatiska kostnadsökningar för el och bensin men även på annat och nu denna veckan kom Riksbanken också med den största styrräntehöjningen på 30 år.

Detta vill naturligtvis hyresvärdarna kompensera sig för.

Vad gäller hyrorna i Sollentuna så har ännu inget bostadsbolag begärt förhandlingar eller ställt några krav. Men det lär inte vara långt borta.

Nytt för denna gång är den så kallade trepartsöverenskommelsen mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna. Denna överenskommelse har ibland också kallats för hyresbostadsmarknadens ”Saltsjöbadsavtal” (som ligger till grund för den så kallade svenska modellen på arbetsmarknaden), vilket är ganska träffsäkert.

Trepartsöverenskommelsen styr över vilka faktorer som ska ligga till grund för hyresförhandlingarna, och det finns fem sådana:

  1. Förvaltning och underhåll
  2. Taxor och avgifter (till exempel el, värme, vatten och avlopp)
  3. Räntor
  4. BNP samt BNP/capita
  5. Inflation.
Sollentunaföreningens Förhandlingsdelegation (Sollentunahem) och Förhandlingsråd (privata fastighetsägare) börjar sina förberedelser inför förhandlingarna den 28 september. Högst på dagordningen står då trepartsöverenskommelsen.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .